17 juni 2009

Grattis Tobias och Sverige!

Jag blev mycket glad när jag såg att valet fallit på Tobias Krantz. Jag har jobbat nära Tobias i flera frågor då han varit Folkpartiets socialpolitiske talesperson. Jag har även ingått i den arbetsgrupp som hade i uppdrag att ta fram nya program för FP i barn och äldrepolitiken.

Jag känner Tobias som en seriös och påläst person med ett stort mått av självdistans. Även om Tobias inte är känd för den breda massan har han haft en central roll i partiet under de senaste åren.

Dock finns det ett "fel" med Tobias och det är att han är en stark motståndare mot en en ökad regionalisering av Sverige. Han har doktorerat kring regionalisering i Europa, men jag ska inte lasta Tobias alltför hårt i denna fråga. FP:s Landsmöte har biträtt den ståndpunkt jag själv har att vi behöver stärkta regioner, så jag har gått hopp om att FP fortsätter driva den frågan.

Jag tycker att Tobias blir en utmärkt forsknings- och högskoleminister, med sin akademiska bakgrund. Men hade han blivit kommunminster hade jag varit mer oroad över hans ställningstagande i regionfrågan .

Flera medier rapporterar om utnämningen.

KB SDS DN HD Expressen

Skvaller om ny minister

Under gårdagskvällen tisslades och tasslades en hel del om när och vem som efteträder Lars Leijonborg som forskning- och högskoleminister. En god gissning är att efterträdaren meddelas under dagen idag dvs onsdag. Ska bli spännande att se om min gissning stämmer in.

Det mest spännande under kvällen var dock att partisekreteraren Erik Ullenhag var på besök och drog en snabb valanalys. Intressanta tankar från Erik och bra diskussion efteråt.

16 juni 2009

Åker snart till Stockholm

Ska under sen eftermiddagen flyga till Stockholm. Ska i kväll träffa folkpartiets SKL-grupp, blir roligta attt träffa alla och höra de senaste spekulationerna om vem som blir ny minister för FP. Ska det bli Helen Odenljung, Tobias Krantz, Carl B Hamilton eller rentutav Birgitta Ohlsson? Kan också bli någon helt annan. Besked är ju sagt att det ska komma innan midsommar, så det är inte låmg tid kvar.

Intressanta föredragningar igår

Under gårdagens sammanträde med närsjukvårdsberedningen hade vi flera intressanta informationer.

Första hade vi information om verksamheten på Centralsjukhuset i Kristianstad. Else Ribbe, chefsöverläkare, berättade om patientsäkerhetsarbetet som pågår. Mycket viktigt arbete då vi vet att många personer skadas i "onödan" inom sjukvården. Lars Gillberg verksamhetschef för Cop berättade om deras arbete med att öka kvaliten och produktionen på operationsavdelningen. Intressant var de lärdomar som man på operation dragit av att de samarbetat med en privataktör som utför fetmaoperationer på CSK. Stefan Nilsson medicinkliniken berättade om de nya arbetssätt de infört på kliniken. Sammantaget var det matnyttig och lärorik information som lämnades av sjukhuschef Ulf Kvist med medarbetare.

Magnus Kåregård kom sedan och berättade lite om Hälsovalet. Under maj månad har 3,5% av skåningarna bytt vårdenhet och det är lite drygt 35 000 pers. I den undersökning som gjorts av hur genomslaget varit av informationskampanjen så var det 95% av de tillfrågade som kände till Hälsovalet. Beredningarna för tillväxt och hälsa har varit ute och träffat många medborgare och även de uppger att kännedomen om hälsovalet är stort.

Det är svårt att dra några långtgående slutsatser av den information som gavs av Kåregård och nogrannare analys av materialet måste ske när vi har fått in ytterligare material. Klart är iallafall att vi lyckats nå ut med att något har hänt i skånsk primärvård. Jag ser med spänning framemot våra första mätningar av tillgängligheten på vårdenheterna.

Vä-badet räddat ?

Kristianstadsbladet skriver att nu är det klart att KFF tar över driften av utebadet i Vä.
Jag har i olika sammanhang bla genom inlägg på min blogg och i smatla med olika personer, jobbat för att man skulle hitta en lösning för vä-badet. Jag är glad att man nu kommit så långt, men den diskussionen skulle tagits innan beslut togs om att badet skulle stängas.

Jag hoppas att man från kultur och fritid nu går vidare och låter föreningar ta över driften av alla utebaden i kommunen.

KB

11 juni 2009

Stort TACK...

.......till dig, Lars. Lars Leijonborg meddelade idag att han ska avgå som minister. Jag är inte helt förvånad att han väljer att lämna nu, då han tagit ner två stora projekt som betyder mycket för forskningen i Sverige och därigenom vår konkurrenskraft och tillväxt.

Först la han forskningspropositionen som är den mest kraftfulla satsning på forskning i Sverige genom tiderna. Han och folkpartiet hade lyckats förhandla fram kraftigt ökade resurser till forskningen.

Sen kom positiva besked om ESS slag i slag. För ett par veckor sedan i Bryssel blev det klart att Tyskland och Frankrike ställde sig bakom förslaget till ESS i Lund. Och för någon vecka sedan meddelade Spanien att de drog sig ur kampen. Detta innebär i praktiken att Lund kommer att bli värd för ESS-anläggningen om inget uppseendeväckande händer.

Kan bara konstatera att få forskningsministrar har fått så mycket gjort som Lars Leijonborg under sin tid som minister. Jag är övertygad om att Leijonborgs insatser kommer att göra avtryck långt efter att han lämnat politiken.

Olika medier rapporterar om detta idag:

KB SDS KVP Expressen DN HD

Sydsvenskan har ett litet roligt bildkollage

9 juni 2009

Utebaden i Kristianstad

Jag blir ofta kontaktad av olika personer i Vä som är irriterade på att man från kommens sida valt att stänga Vä-badet. Irritationen beror till största del på att det gick snabbt och att det inte fördes någon som helst dialog från Kultur- och fritidsnämndens sida. Jag delar stora delar av kritiken i att det skulle gå snabbt.

När det frågan om kommunen ska driva friluftsbad överhuvudtaget är jag mer skeptisk. Kommunen har ett flertal friluftsbad i bla Huaröd, Åhus och Degeberga. Jag anser att man borde ta en diskussion med föreningarna på orterna om de är beredda att ta över baden och driva dem. Givetvis måste någon form av driftsbidrag utgå, men genom att låta föreningar eller kanske rentutav privata intressenter ta över kan man uppnå flera positiva saker. Jag är övertygad att man genom en närmare förankring på orten skapar en bättre känsla och uppslutning för badet. Jag hoppas nu innerligt att Kultur- och fritidsnämnden tar ärendet kring friluftsbadet i Vä (och övriga friluftsbad) en vända till för att se om det finns alternativ till en stängning. Jag är nämligen övertygad om att alternativen finns.

Jag hoppas innerligt att en lösning hittas så att barnen i Vä med omnejd kan få bada i sitt älskade utebad.

Ambulansupphandling

För en stund sedan fattade regionstyrelsen beslut om att upphandla ambulanssjukvården i hela Region Skåne. Jag är mycket nöjd med detta eftersom Region Skåne får ut en ökad kvalitet och mer för skattebetalarnas pengar genom upphandlingen.

Några av kvalitetshöjningarna handlar om att ambulansverksamheten förstärks i Vellinge, Lund, Landskrona och på Österlen. En annan förbättring handlar om utrusningen som ska förnyas genom ett nytt radiosystem och ny ambulans-EKG-utrustning. Dessutom ska den medicinska kompetensen höjas i alla ambulanstransporter. Som regionpolitiker med ansvar för sjukvårdsfrågor kan jag inte annat säga än att dagens upphandlingsbeslut är mycket tillfredställande. Oppo(s)itionen försöker göra gällande att det blir sämre med upphandlad verksamhet, trots att regionen under måga år haft upphandlad verksamhet. S har själva också gjort ambulansupphandlingar när de varit i majoritet. Men det är väl så att det är farligare för att de inte är i majoritet.

Regionen fick sammanlagt sju anbud och de vinnande entreprenörerna är Sirius Humanum AB för distrikt 1, 3 och 4 samt Falck Ambulans AB för distrikt 2.

Sds skriver här

7 juni 2009

Fantastisk framgång för.....

..... folkpartiet, miljöpartiet och piratpartiet. Stort Grattis till oss! Jag tror att den största besvikelsen idag återfinns hos vänstern och sverigedemokraterna, de två extrempartierna i svensk politik. Sverigedemokraterna har satsat stora resurser i detta val (t.o.m. mer resurser än vad de har fått i partistöd då de "fifflat" med utskick från region skåne). Jag är övertygad att de trodde att de skulle få sitt stora genombrott i detta val då de satsat mycket stort på EU-valet.

Till sist tycker jag att det var roligt att det var fler som insåg vikten av EU-valet och röstade. Valdeltagandet steg rejält i Sverige även om det är långt kvar till ett högt valdeltagande.

Flera medier rapporterar om EU-valet

SvD GP Expressen Sds DN KvP KB

Slutresultatet allt närmare

Har nu ägnat en stund åt att specialgranska hur man röstat på valmyndighetens sida och kan bara konstatera att Skåne befäster sin ställning som ett starkt folkparti fäste med ca 14.6 av väljarstödet. Tack till er alla som röstat på oss. Vi har en mycket duktig parlamentariker i Olle Schmidt som nu kan åka dit och fortsätta sitt goda arbete. Snabbanalys om varför vi gör ett sådant framgångsval tgror jag är tre.

1. Ett tydligt program för vad vi vill med EU. Många partier säger nja till Europa, vi säger tydligt JA till Europa.

2. Marit Paulsen som är en tydlig företrädare för vår politik.

3. Vi har lyckats få igång fler av våra valarbetare än vad jag tror att de andra partierna lyckats med. Som exempel kan jag nämna att i Kristianstad hade de flesta av de andra partierna inte affischerat förrän en vecka efter affischeringsstart. Fp och s var de enda partier som var ute i tid.

Nu ligger Folkpartiet på 12,7 procent!

Roligt när det går bra, har svårt att koncentrera mig på läsandet.

Spänd väntan

Sitter nu i tv-soffan och jobbar samtidigt som jag följer resultaten från EU-valet. Har varit en intensiv valspurt och det verkar som vårt hårda ger bra utdelning. Känns lite splittrat då jag forfarande är kvar med ett ben i valrörelsen, men vardagen kallar. Imorgon är det regionledningen, lunch med revisionsdirektören och kvällsmöte. På tisdag väntar sedan Regionstyrelse sammanträde med all-time high i antal ärende. Efter styrelsen väntar gruppledaröverläggningar med alla gruppledarna i regionfullmäktige, då kommer vi bl a att få förnyad information om hur vi får använda Regionens resurser. Anledningen till detta är min begäran att vi behöver gå igenom regelverket igen då Sverigedemokraterna gjorde vissa övertramp i utnyttjandet.

2 juni 2009

Fortsatt bra opinionsmätningar

Läste på politikerbloggen om novus mätning som visar på positiva siffror för folkpartiet. Roligt att det går bra för oss, men det är valresultatet som gäller. Kan konstatera att det är många väljare som är osäkra, så mycket arbete återstår för att övertyga dem att rösta på folkpartiet. Jag tycker att EU ska göra hälften så mycket dubbelt så bra.

Rädda Östersjön

Idag presenterade jag och Christer Nylander en rapport om hur vi i Fp vill rädda östersjön. Utfiskning öch övergödning är ett par av de allvarliga problem som drabbat Östersjön. Vi har ett antal mycket bra förslag som tydligt visar på vikten av ett kraftfullt samarbete inom EU. 8 av 9 länder runt Östersjön är medlemmar i EU så att vi måste använda EU som motor i arbetet är själklart. Vill du ha rapporten kontakta mig via mail.

Artikel i Kristianstadbladet kan du läsa här. Kan konstatera att det ibland blir fel när man har långa samtal. Efekterna av dessa förslag kommer inte att få full effekt förrän om kanske 20 år, men gör vi inget har vi märkbara konsekvenser redan idag. Gör vi något nu kommer vi snart att märka av de första positiva resultaten. Jordbruksstödet vill vi succesivt avveckla till 2015 och inte ha någon chockterapi, men behöver givetvis ha tid för en omställning.

1 juni 2009

EU-valet

Hoppas nu att trenden i de senaste opinionsmätningarna håller i sig där folkpartiet går klart framåt. Är ute och kampanjar en del.Jag möter överlag ett stort intresse bland de personer jag träffar vilket är mycket skoj.

Ska imorgon presentera en rapport om hur vi ska kunna rädda östersjön och hanöbukten. Rapporten presenteras kl 11 i Åhus och kl 14 i Ystad. Jag hoppas att det fina vädret håller i sig då jag ska vara vid havet bägge gångerna.

Ett slag för jämställdheten?

Idag har namnen på de nya pågatågen presenterats. Kan bara konstatera att det är en bit till innan vi inom detta område, precis som i många andra, uppnår full jämställdhet. Det är ett klart fall framåt att tågen nu iallafall kan få kvinnliga namn. På det hela taget tycker jag att juryn har gjort ett gott arbete med att hitta bra namn. De nya pågatågen är varmt välkomna när de börjar levereras för att vi ska kunna fortsätta och utveckla kollektivtrafiken och pågatåg nordost.

Olika medier rapporterar:

Kristianstadbladet KvP TA HD YA