31 augusti 2009

Välkommet besked!

Idag meddelade Högskoleminister Tobias Krantz följande:

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2010 att läkarutbildningen byggs ut. Antalet nybörjarplatser ökar nästa år med 30, vilket innebär att satsningen fullt utbyggd 2015 innebär att läkarutbildningen utökats med 165 platser. De nya platserna delas mellan Uppsala universitet och Linköpings universitet. Läkarutbildningen har byggts ut i samtliga budgetpropositioner regeringen lagt.

-Behovet av läkare i Sverige är stort. Det är därför mycket viktigt att vi nu kan fortsätta bygga ut läkarutbildningen. Samtidigt är det angeläget att, såsom nu sker, utbyggnaden äger rum på ett sådant sätt att kvaliteten värnas, säger
högskole- och forskningsminister Tobias Krantz.

Jag tycker att detta är ett viktigt steg i rätt riktning, då jag tillskrivit både Tobias och hans företrädare Lars Leijonborg om att man måste utöka läkarutbildningen. Det är alldeles orimligt att Sverige ska dränera fattiga länder deras kunskapsbanker utan att ge något tillbaka. Vi kan inte förlita oss på att tredje land skautbilda läkare till Sverige. Den förra socialdemokratiska regeringen drog ner kraftigt på läkarutbildningen och dessa försyndelser tyar lång tid innan vi rättat till. Regeringen har nu sedan den tillträdde ökat läkarutbildningen med 25%. Det är precis som Tobias säger att man måste utöka med förnuft så att vi inte äventyrar kvaliten.

Flera tidningar skiver om detta : KB SDS HD

30 augusti 2009

Söndagkväll

Klockan är 22.30 söndagkväll och jag sitter och går igenom handlingarna inför morgondagens Hälso- och sjukvårdsnämnd en sista gång. Imorgon kommer det formella beslutet om avgiftsfrihet för vaccination mot den nya influensan. Andra viktiga ärenden som vi ska behandla imorgon är tex utökning av uppdrag för kranskärlsingrepp och katarkatoperationer, men också riktlinjer för specilisttjänstgöring för mer likvärdig st-läkarutbildning i hela Skåne.

24 augusti 2009

Måndag igen!

Ännu en spännade vecka tar sin början. Efter att lämnat barnen i skolan och kört till Helsingborg, har jag nu en liten stund över och skriver dessa enkla rader. Ska alldeles strax träffa några av de privata aktörer som valt att inte gå in i Hälsovalet utan att gå kvar på sitt familjeläkaravtal.De hörde av sig innan sommaren och ville träffas. Ska bli intressant att se vad de tycker och vilka ideer de har. Ska sedan vidare till Lund för lite olika arbetsmöten.

20 augusti 2009

Vårdval i Sverige

Ska nu lyssna på Anders Anell från Lunds universitet om vårdval i primärvården. jämförelse av ersättningsprinciper och förutsättningar i de olika landstingen/regioner. Han ska också prata om samverkan mellan kommuner och landsting.

Sammanträde på SKL

Sitter just nu på SKL sitter tillsammans med sjukvårdsdelegatione och äldre och primärvårdsberedningen. Vi ska strax få den senaste informationen om den nya influensan.
Under eftermiddagen ger sjukvårdsdelegationen ett förslag till SKL:s styrelse som fattar det faktiska beslutet på styrelsen imorgon. Det kommer att beslutas om en rekommendation till kommuner och landsting/regioner om influensavaccinationen.

18 augusti 2009

Full rulle igen efter sommaren

Har haft ett lååååååååångt uppehåll i mitt bloggande. Hade höga ambitioner om att skriva under sommaren, men det gick käpprätt åt skogen. Har haft ett par intensiva och roliga veckor nu sen jag började igen efter ledigheten.

Har bl a varit på Hven på Heja Skåne-möte. Fantastiskt bra möte med många företrädare för olika näringar. Får återkomma till det senare. Nu börjar strax uppdragsmöte med femklövern, där vi diskuterar uppdraget till Hälso-och sjukvården nästa år.