29 september 2009

Vård för gömda flyktingar

Jag och min Regionrådskollega Mats Persson skiver idag i Aftonbladet om vård till gömda flyktingar.

Återigen får Sverige svidande kritik för att papperslösa flyktingar inte får sjukvård på samma villkor som alla oss andra. En rapport från organisationen Läkare i Världen konstaterar att Sveriges lagstiftning på området är bland den sämsta i Europa. I Region Skåne har vi partier i den styrande femkövern dvs alla allianspartier och mp tagit beslut om skattesubventionerad vård för gömda flyktingar.

Rätten till vård är en mänsklig rättighet och måste separeras från migrationspolitiken. För ett och ett halvt år sedan enades regeringspartierna om att tillsätta en utredning i frågan men sedan dess har inget hänt. Det är ingen statshemlighet att problemet är moderaterna. De förhalar frågan och menar uppenbarligen att papperslösa flyktingar inte ska få vård utifrån humanitära principer. Det är dags att Migrationsminister Tobias Billström (M) tar den svidande kritiken från FN och Läkare i Världen på allvar. Han borde ta lärdom av sina skånska moderater.

8 september 2009

Klimatberedningen

Lyssnar just nu på Klimatberedningens ordförande Lotta Hedström när hon berättar om klimatberedningens slutrapport. Har i olika media framställts som att bara är miljöpartiet som drivit klimatfrågan. Jag tycker att det är trist att det fått en sådan vinkling då det inte är med sanningen överensstämmande- Vi har alla partier i femklöversamarbetet varit överens om vikten av ett offensivt klimatarbete, men ordförandeskapet tillföll mp i förhandlingarna.

Sedan finns det en stor skillnad i hur vi ska skapa ett gott klimatarbete, där vi i folkpartiet tycker att Kärnkraften är en viktig del för att snabbt kunna minska koldioxidutsläppen.

Hoppas nu att det kan komma några konkreta insatser ut av beredningens arbete-

Hälsostaden Ängelholm

Har under förmiddagen idag varit på möte i Ängelholm och diskuterat framtiden för Ängelholms sjukhus. Kan bara konstatera att det florerar en hel del rykten, myter och skrönor om sjukhuset och dess framtid. Alltifrån att sjukhuset ska läggas ner, att det är livsfarligt att vårdas där etc etc.

Tråkigt att myter får leva och frodas när det inte finns många uns av sanning bakom myterna. Jag hat stor förståelse för att det finns en oro och att man är besviken för att sjukhusbolaget las ner av den förra socialdemokratiska majoriteten.

Jag tror och hoppas att det förslag som nu är framtaget om hälsostaden faller väl ut och kan ge en god dynamisk utveckling i Ängelholm.

4 september 2009

Ensamkommande flyktingbarn och pandemiplanering

Efter en förmiddag med ärendegenomgångar och en massa hälsovalsdiskussioner ska jag strax bege mig till Bromölla. Jag ska under eftermiddagen träffa representanter för alla de nordostskånska kommunerna. Jag har regelbundet samarbetsträffar med alla skånska kommuner och idag ska det alltså vara i Bromölla. Vi kommer bla att diskutera samordnad rehabilitering och effekter av hälsovalet. Sedan har jag satt upp på dagordningen att vi ska få information om pandemiplaneringen samt ensamkommande flyktingbarns situation i Skåne. Det är två ämnen som är vitt skilda åt, men de har åtminstone en sak gemensamt. Det är att vi alla har ett gemensamt ansvar för att lösa problem.

När det gäller pandemin måste vi alla tillsammans ta ett ansvar för att samhället ska fungera om influensan bryter ut med full kraft. Och när det gäller barnen har vi alla ett ansvar att se till att dessa barn som flytt från sitt land kan få en god start i Sverige och bygga upp en dräglig tillvaro här. En förutsättning för det är att de kan komma från mottagningen till en plats i samhället.

1 september 2009

Snart dags för styrelsemöte i FP Kristianstad

Ska alldeles strax bege mig från Skånehuset till styrelsemöte i FP Kristianstad. Vi har många roliga frågor att klara av ikväll. Vi ska bla diskutera nomineringsprocessen om vi ska ha öpnna nomineringar eller inte. Men vi ska också prata om en gemensam alliansmanifestation den 19/9 när det är ett år kvar till valet. Jag och Pontus Lindbergh har bjudit in till ett samtal imogonkväll kring den 19:e. Viktigt att vi är tydligt på banan och manifesterar allians för Sverige.

Ensamkommande flyktingbarn

Nedan stående är en del av ett pressmeddelande som skickades utfrån femklövern idag:

"Situationen i Skåne för de ensamkommande flyktingbarnen som söker asyl blir alltmer alarmerande. Vi nås av rapporter från handläggare runtom i Skåne, inte minst från de större städerna, om att det är svårt att skapa hållbara lösningar. Många av dessa barn som anländer utan vårdnadshavare fastnar i tillfälliga boenden. De som har flytt länder som är plågade av militära konflikter och bär på traumatiska upplevelser är särskilt utsatta.

Rolf Tufvesson, regionråd och ordförande i Beredningen för integration och mångfald, kommer därför att bjuda in till ett högnivåmöte för alla inblandade parter i Skåne; kommunerna, Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen. "

Själv har jag tagit initiativ så att det på de samarbetsträffar vi har med kommunernas social- och omsorgsnämnder i de olika regiondelarna kommer detta upp som ett diskussionsärende. På fredag har vi ett sådant möte i den nordöstra hörnan och då kommer representanter för migrationsverket och länsstyrelsen att delta för att informera och vara med i diskussionen.
Det är viktigt att vi alla drar vårt strå till stacken för att lösa ett angeläget problem.

Stickersättning för vaccination mot nya influensan

Vi har nu på regionledningen diskuterat ersättningen för de som ska vaccinera mot den nya influensan. Vårt förslag är att vaccinationsenheten får 75 kr per stick dvs 150 kr för två doser per person. Genom detta förslag hamnar Skåne bland dem som betalar vaccinationsenheterna högst i landet. Det är viktigt att vi stimulerar de vaccinerande enheterna så att vaccinet får avsedd effekt. Vi måste stimulera både vaccinatörer till att vaccinera, men även ha en omfattande information till medborgarna så att de vaccinerar sig. Kostnaderna för regionen blir ca 140 miljoner kronor om 70 % av skåningarna vaccinerar sig.