30 november 2009

Inte en ny Hallandsåstunnel!

Läste följande artikel i Sydsvenskan och i HD, KvP. Mycket intressant läsning och jag kan bara hoppas att det blir verklighet och att inte alltför mycket oförutsett händer. Verkar som man har lyckats bra i sin styrning av projektet då man lyckats göra arbetet med Citytunneln både billigare och snabbare än beräknat. Det tråkiga är att den kapacitetsökning som tunneln möjliggör redan är intecknad i trafikutökningar. Det är bra att järnvägstrafiken och den spårbundna kollektivtrafiken ökar, men vi har många år av försyndelser i investering av spår bakom oss.

Kanske skulle de ansvariga för Hallandsås-tunneln göra ett studiebesök på City-tunneln bygget för att lära sig av de goda erfarenheter som man gjort i Malmö.

27 november 2009

Fredagkväll

Ligger just nu i sängen och jobbar lite innan jag ska sova, alldeles dödstrött efter två veckors konstant arbete. Men det är alldeles självvalt att syssla med politik även om jag ibland kan undra vad jag sysslar med som även ska jobba imorgon. Det blir 13:e dagen i rad i tjänst.
Men sen tänker jag tillbaka på eftermiddagens möte med närsjukvårdsberedningen där vi behandlade ett flertal viktiga socialliberala frågor såsom tex läkemedelassisterad behandling för heroinister som jag skrivit om tidigare och sprututbyte i Helsingborg. Flera andra viktiga prioriteringar vi gjorde är:

* Ungdomsmottagningarna ska få fler anställda genom en förstärkning om
ytterligare 4 miljoner kronor
* Den palliativa vården får en förstärkning om totalt 20 miljoner kronor nästa år
* Utbyggnad av demensvård/minnesmottagningarna i Nordvästra, Sydvästra och Nordöstra
Skåne f som får ett tillskott på 10 miljoner kronor
* Sprutbytesprogrammet i Helsingborg får ett tillskott på 1,2 miljoner kronor
* Ytterligare 2 miljoner kronor tillförs Hälsoval Skåne avseende målrelaterad
ersättning till bl.a. familjecentraler
* Fontänhusen får 1,6 miljoner kronor i verksamhetsstöd
* Diakonicentralens mottagning för hemlösa i Lund ska stöttas med 300.000 kronor

Och när jag tänker på att jag faktiskt kan göra skillnad (kan låta pretto) så känns det ändå fantastiskt roligt att syssla med politik. Ibland använder jag jämförelsen med Zlatan, att vi båda faktiskt har förmånen att kunna hålla på med vårt stora intresse på heltid. Annars tror jag inte att vi har så mycket likheter Zlatan och jag.

KB rapporterar om demsensvården

Spännande portfölj

Jag tycker att den portfölj som Cecilia Malmström nu ska få som kommisionär är en extremt viktig portfölj. Sveriges kommisionär fick en tung post i kommisionen tack vare att Regeingen utsåg en mycket kompetent kommisionär som har ett stort nätverk inom EU. Sen kommer det inte att bli alldelse lätt för Cecilia i den nya rollen då det finns många motstridiga viljor inom EU när det gäller hennes ansvarsområde. Jag tycker att vi givetvis måste ha mer och bättre polissamarbete inom EU för att komm aåt den organiserade brossligheten. Sen kommer migrationen också även att kräva en större samordning, framförallt när vi i framtiden kommer att krävas en kraftigt okad arbetskraftsinvandring för att klara av vår demografiska utmaning. Jahg önskar verkligen Cecilia all lycka till i hennes nya förtroendeuppdrag, även om jag kommer att sakna henne i svesk politik framöver.

Olika media rapporterar: GP DN DN2 Expressen Metro SvD KB SDS

25 november 2009

Metadonbehandling på anstalt!

Interner ska få möjlighet till opiatbehandling i fängelset.
På närsjukvårdsberedningen på fredag har vi ett ärende om just detta. Ärendet kan du läsa här
Region Skåne vill starta ett nytt projekt där regionen i samarbete med Kriminalvården ger behandling till opiatberoende interner. Undersökningar har visat stora vinster med att opiatberoende personer redan under fängelsetiden får möjlighet att påbörja behandling under fängelsetiden.

Nu vill vi starta ett samverkansprojekt med Kriminalvården och psykiatrin för att hjälpa fler interner till ett värdigt liv efter fängelsetiden. I ett första skede ska man pröva behandlingen på personer som är bosatta i Malmö. För Kriminalvårdens del berörs opiatberoende klienter oberoende var i systemet de än befinner sig; häkte, fängelse eller frivård. Det första året kommer Kriminalvården och Beroendecentrum i Malmö att bygga upp ett team av medarbetare som inleder arbetet i en överblickbar skala. Det finns dock planer på att i ett senare skede erbjuda detta i hela Skåne.

Det finns många fördomar mot personer som är frihetsberövade. En är att de är oförbätterliga yrkesbrottslingar. I verkligheten är det många som vill bryta sig loss från ett negativt livsmönster präglat av narkotika och kriminalitet.
Vi vill gärna ge dem hjälpen redan i fängelset genom att erbjuda läkemedelsassisterad behandling. Jag tycker att det är ett mycket bra och socialliberalt förslag som verkligen hjälper den enskilde som vill förändra sitt liv.

SR Malmö rapporterar så även HD och SkD om detta.

23 november 2009

Budgetdebatt!

Är hemkommen från ett bra Landsmöte för Folkpartiet och kastas direkt in i en tvådagars budgetdebatt i Region Skåne. Det har under debatten tydligt utkristalliserats en tydlig
skiljelinje mellan femklövern och den socialistiska majoriteten, nämligen den om skattehöjningar eller ej. Det är i mitt tycke vansinnigt att i rådande lågkonjunktur taxera ut dessa summor av de skånska skattebetalarna.

Sossarna försöker säga att 60 öres skattehöjning är inte så mycket för den enskilde, men om man slår ihop alla de skattehöjningar som S föreslagit nationellt, regionalt och kommunalt blir det stora summor av det.

Hur mycket förlorar en skånsk barnfamilj på socialdemokraternas skattechock?


Inkomst Hässleholm Lund Helsingborg


21.900 - 5.844 - 5.318 - 4.793

25.600 - 6.596 - 5.982 - 5.377


Totalt - 12.440 - 11.300 - 10.170


I Hässleholm har S föreslagit 60 öres skattehöjning, i Lund 40 öre och i Helsingborg 20 öre i den kommunala verksamheten. En ganska normal barnfamilj i dessa tre skånska kommunerna kan alltså räkna med en skattechock om det skulle bli en socialistisk majoritet på kommunal, regional och nationell nivå.

I min hemkommun Kristianstad föreslog S först en skattehöjning med 50 öre, som sedan drogs tillbaka när Alliansregeringen tillsköt extra pengar. Jag tror dock att vi kallt kan räkna med att S kommer att höja skatten även i Kristianstad. Om jag räknar på deras förslag skulle det innebära en skattehöjning för en familj i Kristianstad med ovanstående inkomster på 11 860 kr.
Om man från socialdemokratisk sida hävdar att det inte är en stor skattehöjning så vet jag inte vilken värld de lever. För de flesta jag känner skulle nästan etttusen kronor mindre i plånboken varje månad vara mycket kännbart.

SDS1 HD KB SDS2 SDS3 HD2 SKD KB2 KvP

20 november 2009

Motioner till Landsmötet

Jag skrivit ett flertal motioner till vårt Landsmöte och de flesta av dem har fått en vällvillig behandling. Jag vill framförallt slå ett slag för min motion om att inte diskriminera äldre patienter som har hemdialys. På Regionfullmäktige nästa vecka behandlar vi ett ärende om ett bidrag till patienter över 65 år som har hemdialys, i avvaktan på att staten ska sluta diskriminera denna grupp av patienter. Jag hoppas att landsmötet bifaller min motion och att Folkpartiet sen får gehör i Regeringen hos våra allianskollegor. Min motion hittar du här.

Landsmöte

Befinner mig just nu, fredag eftermiddag, på fp:s landsmöte. Lyssnar just nu på en debatt om utbildningspolitiken. Många som är engagerade i frågan om behovet att förbättra och förenkla för våra nya svenskars möjligheter att få sina utbildningar omvandlade till svenska förhållande. Det är alldeles orimligt att det ska ta flera år för en läkare utbildad i Polen men arbetat i Irak , att få sin komplettering gjord och få sin legitimation omvandlad. Min Regionrådskollega Mats Persson har skrivit en mycket bra till Landsmötet om validering av olika utbildningar. Jag tycker att det är alldeles orimligt att vi är världens mest välutbildade taxiförare.

17 november 2009

Snart dags för Landsmöte!

Nu närmar sig folkpartiets landsmöte med stormsteg. På torsdag smygstartar det med utskottsarbete, men landsmötet drar igång på allvar på fredag. Jag och familjen satt i söndags och pratade om veckan som kommer. Barn är fantastiska och hur de upplever världen och det vi vuxna säger. Min son sa, när vi satt och pratade, att pappa ska på kärleksmöte i Växjö. Ja vad ska jag säga annat än att politiskt engagemang och folkpartiet är en krävande älskarinna. ;-)

Bättre val kunde knappast ske!

Lyssnar just nu på presskonferens om Sveriges kommisionär i EU.
Cecilia Malmström är nominerad från Regeringen. Fantastiskt bra val
av Alliansregeringen. Cecilia är en mycket kompetent person och kommer att göra ett fantasiskt arbete för EU och Sverige.

Cecilia drev under sin tid som EU-parlamentariker frågan om att man skulle avskaffa flyttcirkusen mellan Bryssel och Strasbourg. Hoppas att Cecilia kan driva denna frågan vidare i sitt arbete. Hon startade en namninsamling för ett medborgarinitiativ i den här frågan. Vill du skriva under kan du göra det här.

Media rapporterar om detta: DN SvD HD KB

Hektiska veckor!

Har ständigt dåligt samvete för att jag inte skriver på bloggen då jag har massor jag vill skriva egentligen. Just nu är det bara extremt mycket att göra och min tid vill inte riktigt räcka till-
Har gjort massor av spännande saker de senaste veckorna bla Region Skånes stockholms dagar.

3 november 2009

Viktigt signalsystem

I den budget vi i femklövern lägger till nästa år finns det mycket bra satsningar, men det är en budget som läggs i ett ekonomiskt kärvt läge. Därför är det mycket väsentligt med de signaler vi sänder ut från Region Skånes politiska ledning. I vår budget har vi fryst de politiska arvodena dvs oförändrade arvoden och ersättningar för politiken nästa år. Det blir ingen uppräkning av partistöd, sammanträdesarvoden och arvoden för samtliga förtroendevalda. Detsamma gäller lönerna för våra förvaltningschefer. I vanliga fall anser jag att chefer och politiker ska ha löneökningar precis som alla andra som arbetar, men i spåren av den globala finasiella krisen måste vi alla dra vårt strå till stacken för att dra åt svångremmen något hål.

HD rapporterar om vår budget.

2 november 2009

Förberedelse inför Regionfullmäktige imorgon

"Hej regionrådet. Kan du möjligen förklara denna text för mig? Fann den just på
biljettautomat på kastrup."
Har suttit i soffan en längre stund nu och förberett mig inför morgondagens fullmäktigemöte. Kan bli en lång dags färd mot natt, men jag hoppas på en intressant och givande debatt imorgon. Mitt i mina förberedelser dök denna bild och text upp på i min mobil. Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag läste texten på bilden. Visst kan man ha vissa inkörningsproblem med ett nytt betalsystem. Men jag tycker att man kanske måste fundera på någon form av kvalitetsgranskning av informationen till resenärerna från Skånetrafikens sida.
Nej , nu är det dags att återgå till fullmäktigehandlingarna. Förresten kunde jag inte ge någon god förklaringen på texten. ;-)