29 januari 2014

Ändra lagen för våra gamlas skull

Igår skickade jag och min kollega Karin Olsson-Lindström ett brev till Socialministern om att en lag som kallas Betalningsansvarslagen behöver ändras. Den är utformad efter hur samhället såg ut före IT-revolutionen och inte alls utifrån hur samhället fungerar idag. Betalningsansvaret, när det gäller patienter i behov av somatisk vård, övergår idag från regionen till kommunen tidigast fem helgfria dagar efter att kallelse till vårdplanering mottagits av kommunen. Denna regel innebär stelbenthet för våra organisationer men inte minst innebär detta försämrad livskvalitet för den äldre.

I Danmark har motsvarande lag ett annat fokus så att det mer är patientens behov som styr hemgången, snarare än byråkratiska lagar och regler som tjänstemän kan försvara sig bakom. Kommunerna har i vårt grannland först och främst ett ansvar att hålla beredskap för att ta emot patienter med lindrigare åkommor som kan skrivas ut inom 24 timmar, alltså i de fall där patienten snabbt kan behandlas på akuten. Man skiljer även på enkla och komplicerade utskrivningar. Komplicerade utskrivningar innebär att patientens hälsotillstånd har försämrats i en omfattning att patienten är i behov mycket mer bistånd från kommunen än före inläggning. Vid komplicerade utskrivningar gäller fem dagar precis som i Sverige eftersom en ny vårdplanering ska genomföras men vid enkla utskrivningar räcker det att sjukhuset senast kl 13.00 dagen innan meddelar kommunen att patienten är medicinskt färdigbehandlad och redo att skrivas ut.

Jag tycker vi bör titta på våra grannar på andra sidan sundet för att se om inte vi också kan göra denna processen smidigare och på så sätt öka livskvaliteten för våra äldre sjuka.

28 januari 2014

Ta ansvar istället

Sveriges radio och Sydnytt rapporterar idag om att Lunds Universitet tänker skära ner på antalet platser på barnmorskeutbildningen. Man skyller på att man har fått för lite pengar från staten. Jag kan inte annat än bli väldigt trött på Universitetets agerande och uttalande. Lunds Universitet är ett av de lärosäten som tagit ställning för regeringens intentioner om att Sverige bör ha friare lärosäten och därmed själva styr sin verksamhet i högre grad. Det är lätt att vilja bestämma mer när det handlar om roliga saker, men då måste man också ta ansvar när det gäller prioriteringar.

År 2010 och 2011 höjde regeringen anslagen för högre utbildning på grund av de följder som finanskrisen fick, från 2012 återgick anslagen till normala nivåer. Nu ser vi att konjunkturen håller på att vända och ljusare tider förväntas vara framför oss de närmsta åren. Detta till trots så är anslaget till högre utbildning idag c:a 1 miljard högre än 2006, och antalet högskoleplatser är ungefär 17 000 fler idag än 2006.

Det är rätt att regeringen bestämmer anslagen för högre utbildning det gör dock inte att Lunds Universitet kan undfly sitt samhällsansvar att reglera sina utbildningar utifrån hur arbetsmarknaden ser ut. Istället för att skälla på regeringen borde man prioritera annorlunda. Det är skriande behov av barnmorskor i hela landet men det verkar inte Lunds Universitet bry sig om. Jag kan bara beklaga detta och hoppas att man tänker om på den medicinska fakulteten vid Lunds Universitet.

20 januari 2014

Bra med S-besked

Socialdemokraterna i Skåne har idag presenterat Kristianstadbon Henrik Fritzon som sitt toppnamn inför valet i september. Ett ganska väntat val då han i dagsläget är Socialdemokraternas tyngsta sjukvårdspolitiker i Region Skåne. Det är bra att vi till slut får besked från S i Skåne. Fritzon hymlar inte med sitt motstånd mot att skåningen själv får välja utförare, vilket gör att det i valdebatten blir tydliga skillnader.

Det är ingen hemlighet att S i Skåne är mer vänster än partiet i övrigt och nu får man en ännu mer vänsterdriven skånsk ledare än man tidigare haft. Partiet och Fritzon måste dock svara skåningarna om vad som ska hända med de fristående alternativen i skånsk sjukvård.

Om partiet går till val på att riva upp i stort sett alla vårdval, som Fritzon tidigare sagt, innebär det att en femtedel av alla vårdcentraler i Skåne ska stänga och ett flertal barnmorskemottagningar och barnavårdcentraler för att nämna några exempel.

Vårdvalet på grå starr har inneburit att köerna till operation har minskat drastiskt eftersom det nu finns fler som opererar. Avskaffande av valfriheten för patienten, och den mångfald av utförare det inneburit, skulle innebära kökaos för skånska patienter.

Jag ser fram emot ett fullspäckat supervalår med en bra politisk diskussion med tydliga skillnader mellan olika partier. Socialdemokraternas val av nytt toppnamn i Region Skåne bådar gott för det.

15 januari 2014

Inför ST för sjuksköterskor

Idag skriver jag tillsammans med några av mina partikollegor i Dagens medicin (tyvärr inte på nätet ännu) om att Sverige behöver fler specialistutbildade sjuksköterskor. Många av de arbetsuppgifter som idag sköts av läkare skulle med bibehållen kvalitet kunna utföras av sjuksköterskor istället. Då frigör vi resurser för läkarna och så skapas en mer modern och effektiv vård. Jag och mina partikollegor menar att det borde införas motsvarande ST-utbildning för sjuksköterskor, dvs att specialistutbildningen för sjuksköterskor ska ske inom ramen för sin anställning.

Sjuksköterskor är väldigt viktiga för den svenska och den skånska vården och sjuksköterskeyrket behöver därför utvecklas. En modern och effektiv sjukvård innehåller att specialistutbildade sjuksköterskor utför delar av den vård som idag ges av läkare.

Läs min kollega i Stockholm Anna Starbrinks blogginlägg på ämnet

3 januari 2014

Höj ersättningen för äggdonationer i hela landet!

Foto: www.fotoakuten.se
Jag skriver idag på Svenska Dagbladets Brännpunkt tillsammans med Maria German som är ordförande i Barnlängtan - patientföreningen för ofrivilligt barnlösa. Vi lyfter frågan om att vård till ofrivilligt barnlösa borde vara lika i hela landet. Det är orimligt att det ska spela roll om man bor i Luleå eller Malmö. 

Utöver detta lyfter vi även jämställdhetsaspekten i denna fråga. Den högre ersättning vi ger i Skåne är numera likvärdig den ersättning som män erhåller vid spermiedonation, sett utifrån att en äggdonation tar mer tid och innebär ingrepp för kvinnan. Fler landsting borde höja ersättningen för äggdonation, för de ofrivilligt barnlösas skull och för jämställdhetens skull.