27 februari 2014

Regeringen ser över betalningsansvarslagen



Idag fattar regeringen beslut om att tillsätta en utredning om att se över betalningsansvarslagen det är ett viktigt initiativ som jag har skrivit tidigare om på min blogg:  http://tribotycker.blogspot.se/2014/02/fardigbehandlade-patienter-maste.html

Betalningsansvaret, när det gäller patienter i behov av somatisk vård, övergår idag från regionen till kommunen tidigast fem helgfria dagar efter att kallelse till vårdplanering mottagits av kommunen. Denna regel innebär stelbenthet för våra organisationer men inte minst innebär detta försämrad livskvalitet för den äldre. Lagen trädde i kraft för 21 år sedan och har trots förändringarna för 10 år sedan överlevt hela IT-revolutionen. Kort sagt är lagen anpassad efter en verklighet som är långt ifrån det samhälle vi idag lever i, inte minst med tanke på i vilken hastighet och mängd information idag överförs mellan olika myndigheter. Med dagens IT-utveckling borde vi kunna ställa krav på att samarbetet mellan regionen och kommunen ska vara snabbare så att vårdplanering kan ske snabbare och att den äldre fortare kan återvända till sitt hem.


Det är med stor förhoppning som jag hoppas att utredningen mynnar ut i en ny lagstiftning som är tidsenlig och har patienten i fokus.

19 februari 2014

Fler karriärsvägar i vården!

Idag presenterar vi en rapport om jämställda löner och karriärsvägar i vården. Trots att Sverige är världens mest jämställda land tjänar en genomsnittsman 3, 6 miljoner kr mer under sin livstid än en kvinna. Lönegapet mellan män och kvinnor minskar alldeles för långsamt. Med dagens takt tar det 45 år innan kvinnor och män har samma inkomster. Region Skåne är en av landets största arbetsgivare och bär ett stort ansvar. I rapporten föreslår vi inrättade av fler karriärsvägar inom vården, möjligheten för fler sjuksköterskor att genomgå specialistläkarutbildning och att fler ska kunna arbeta heltid


Löneskillnaderna mellan män och kvinnor har flera orsaker. En bidragande orsak är möjligheten att kunna göra karriär och utbilda sig . Något som är svårt att göra om du jobbar inom vården. Med vårt förslag om inrättande av karriärstjänster för sjuksköterskor och möjligheten för fler sjuksköterskor att genomgå specialistläkarutbildning är min förhoppning att fler sjuksköterskor kan avancera och göra karriär inom vården. Med ett lönepåslag på 5000 kr i månanden sänder vi ut en tydlig signal att det ska löna sig att ta ansvar och utbilda sig även inom vården.


Du kan läsa rapporten i sin helhet här :http://www.folkpartiet.se/skane

12 februari 2014

Färdigbehandlade patienter måste skickas hem tidigare från sjukhuset!

Idag kom regeringens samordnare Göran Stiernstedt med beskedet att färdigbehandlade patienter måste skickas hem snabbare från sjukhusen. Han har nu fått uppdraget att leda regeringens utredning, för att se över lagstiftningen. Det är ett glädjande besked som jag senast för en månad sedan uppmärksammade Göran Hägglund på i ett brev. Lagstiftningen måste vara anpassad till patienten så ser det tyvärr inte ut idag. Betalningsansvarslagen är den lag som reglerar den skyldighet som sjukhuset och kommunen har när det gäller vem som ska betala för en patient som vanligtvis har hjälp från kommunen. Lagen säger idag att kommunen har fem vardagar på sig att ta hem patienten när den är färdigbehandlad och klar att åka hem från sjukhuset. Detta innebär i flera fall onödigt lång väntan för äldre sjuka patienter och är inte utformad efter den enskilda patienten.  Lagen trädde i kraft för 21 år sedan och har trots förändringarna för 10 år sedan överlevt hela IT-revolutionen. Kort sagt är lagen anpassad efter en verklighet som är långt ifrån det samhälle vi idag lever i, inte minst med tanke på i vilken hastighet och mängd information idag överförs mellan olika myndigheter.  Med dagens IT-utveckling borde vi kunna ställa krav på att samarbetet mellan regionen och kommunen ska vara snabbare så att vårdplanering kan ske snabbare och att den äldre fortare kan återvända till sitt hem. När det gäller vårdplanering och en färdigbehandlad patients rätt att återvända till sitt hem så borde inte lagregler om vardagar och helgdagar vara styrande, utan snarare vad som är bäst för patienten. Är exempelvis patienten medicinskt färdigbehandlad på sjukhuset på en fredag är det inte rimligt att patienten måste invänta att kommunen öppnar sin verksamhet på måndagen och således vara kvar på sjukhuset hela helgen.

5 februari 2014

Minskad byråkrati – mer tid för patienter

Idag presenteras ett förslag till en tillfällig beredning, en Förenklingskommission, inom Region Skåne som ska se över hur vi kan minska byråkratin i den skånska vården. Jag är föreslagen att leda Förenklingskommissionen vilket glädjer mig. Ofta när jag är ute i våra verksamheter möter jag en frustration från våra medarbetare inom vården att det på senare år blivit för mycket byråkrati som tar tid från patienterna. Jag tycker det är viktigt att sätta ord och handling på denna frustration så att vi kan göra något åt det.

Det är enkelt att införa nya kvalitetssystem och nya dokumentationskrav eftersom det alltid är för den goda sakens skull. Policys och reglementen som ska reglera olika händelser och verksamheter framstår allt som oftast som bra saker. Men det finns en gräns när vi i vår iver att reglera allt får lägga allt mer tid på administration och uppföljning istället för att utföra våra kärnuppdrag, att ge en god och tillgänglig vård till skåningarna.

Jag antar mig detta uppdrag förutsättningslöst och med stor ödmjukhet inför att vissa beslut som jag själv varit med och fattat kan bli föremål för översyn utifrån att vi behöver dra ner på den administrativa bördan.

Vi kommer att några intensiva vårmånader göra ett flertal besök i vården i Skåne för att träffa medarbetare i vården och lyssna in vilka idéer som finns. Parallellt med detta kommer de centrala tjänstemännen att få i uppdrag att se över våra ackrediteringsvillkor för vårdvalen med mera.

Jag är spänd av förväntan inför detta och kommer gå in i arbetet med inställningen att allt är möjligt. Har du några tankar om hur vi kan minska byråkratin i den skånska vården får du gärna höra av dig till mig, gilbert.tribo@skane.se