15 mars 2014

Bättre skydd för utsatta kvinnor

För en vecka sedan presenterade Jan Björklund ett förslag på vårt riksmöte om att män med kontaktförbud ska kunna dömas till att bära fotboja. Detta så att polisen tidigt ska gripa in om mannen närmar sig kvinnans hem. Förslaget har diskuterats länge och det är på tiden att samhället tydligare står upp för kvinnor som är utsatta för en trakasserande eller slående man. Björklund presenterade även andra förslag på hur vi bättre ska skydda dessa utsatta kvinnor.

Jag blir ledsen idag när jag läser i Metro att vårdcentraler i Skåne ska ha nekat en våldsutsatt kvinna och hennes barn vård. Det är helt emot de principer som finns i Skåne vad det gäller vård. För det första har man alltid rätt att lista om sig på vilken vårdcentral man vill, hur ofta och hur många gånger som helst. För det andra måste vården vara flexibel och förstå situationen för särskilt utsatta personer, såsom en kvinna som bor på annan ort eftersom hon blivit misshandlad av sin man.

Det är inget snack om att vi behöver prata mer om och göra mer åt jämställdheten i Sverige även om vi skriver 2014.

12 mars 2014

Öka kunskapen om vårdhygien!

Idag har vi presenterat ett förslag för att öka kunskapen om vårdhygien. Det är en väldigt viktig fråga som idag medför att patienter får infektioner i onödan när man läggs in på exempelvis ett sjukhus.  Vi vill därför inrätta ett expertcentrum för vårdhygien med syfte att förbättra vårdhygien i Skånes olika kommuner. Våra revisorer har sedan innan påtalat vikten av en bättre samverkan mellan kommun och region för att förebygga vårdrelaterade infektioner. För mig är det en självklarhet att alla tjänar på att kunskapen om vårdhygien ökar, inte minst för de patienter som ofta är äldre och sköra. En infektion innebär för dessa människor drastiskt försämrad livskvalitet. Kan vi göra mer för att minska infektioner ska vi göra det.  

11 mars 2014

Fler barnmorskor behövs i Skåne

Idag har jag nåtts av en skrivelse om förlossningssjukvården i Skåne. Det är flera barnmorskor som skrivit till mig och några andra sjukvårdspolitiker. Syftet är att informera om hur de uppfattar att läget är inför sommarens semestrar.

Förra sommaren var väldigt ansträngd i förlossningsvården, inget tvivel om saken. När vi summerade sommaren var alla ganska överens om att bristen på förlösande barnmorskor var den springande punkten. Jag har varit i kontakt med Barnmorskeförbundet i frågan som meddelade att det nu utbildas fler barnmorskor än någonsin i Sverige. Jag gjorde därför en snabb sökning på Universitetskanslerämbetets hemsida (myndigheten som hanterar statistik om högre utbildning i Sverige) och fann mycket riktigt att antalet examinerade barnmorskor i Sverige från 2008 till 2012 har ökat med 20 % (från 243 till 293). En ganska stor ökning, även om det behöver bli ännu fler för att möta det behov vi ser nu.

År
Antal examinerade
2012
293
2011
269
2010
246
2009
258
2008
243
Källa: Universitetskanslerämbetet

Jag valde även att titta på hur det ser ut i vår region, där Lunds Universitet är de som utbildar barnmorskor. Sedan 2008 har man antagit 20 personer varje år med undantag för VT 12 då man tog in 23. Trots att vi under flera år har haft en stor brist på barnmorskor så har Lunds Universitet satt skygglapparna på mot sin omvärld och inte anpassat sitt intag till den stora brist på barnmorskor som finns, i Sverige men inte minst i Skåne.

Jag tycker det är dubbelmoral av Lunds Universitet som vid flertalet tillfällen talat om att man vill ha mer frihet och mindre detaljstyrning, men när frågan om utbildningsplatser för barnmorskor kommer upp så säger man att det är regeringens fel att man inte kan prioritera fler barnmorskor.

Vi är flera som måste ta ansvar för förlossningsvården, men om Lunds Universitet fortsätter att skärma av vad som händer i sin omvärld är jag inte främmande för att Region Skåne borde undersöka möjligheten att samarbete med högskolorna i Malmö eller Kristianstad så att vi kan få fler barnmorskor i Skåne.

När vi ser att tillräckligt många barnmorskor utbildas ska vi såklart titta på hur vi får fler barnmorskor att välja att arbeta med förlossningsvård. Då behöver vi även se över lönevillkor och arbetsförhållanden.