12 maj 2014

Sveriges bästa vårdcentraler 2018

Idag presenterade jag och Mats Persson Folkpartiets politik för vårdcentralerna på en pressträff i Lund. Förslagen är en del i Folkpartiets mål att Skåne ska ha Sveriges bästa vårdcentraler år 2018. På så sätt kan vi undvika att människor hamnar på akuten i onödan, att människor känner trygghet och att äldre med många sjukdomar får träffa samma personal.

Vi vill att människor ska få rätt vård, i rätt tid, på rätt plats. Därför är det viktigt att människor känner förtroende för sin vårdcentral och en viktig del i det handlar om att det finns tillräckligt med läkare. Idag finns en brist på allmänläkare som vi vill ta itu med.

Under den senaste mandatperioden har Folkpartiet varit pådrivande i arbetet med att satsa på vårdcentralerna. Genom att tillföra 250 Mkr under de kommande åren vill vi ge vårdcentralerna möjlighet att förbättra tillgängligheten, ha fler anställda och bättre öppettider.

Vi föreslår även en utökad satsning på forskning för primärvården. Centrum för primärvårdsforskning i Skåne ligger redan långt framme i jämförelse med andra landsting/regioner både i Sverige men även i norra Europa.

Framtiden kräver att vi blir bättre på att upptäcka och behandla breda folksjukdomar såsom diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och övervikt/fetma. Vi vill stärka Skånes ställning som en region där primärvården ligger i framkant och då är det självklart att satsa på forskning,



Du kan läsa våra förslag i sin helhet i rapporten ”Från botten till toppen, vår vision om framtidens vårdcentraler” På följande länk http://www.folkpartiet.se/lokalt/skane-lan/