18 juli 2014

Fortsatta icke-svar från Socialdemokraterna

Igår presenterade Folkpartiet Skåne en rapport där vi kräver svar från Socialdemokraterna. På riksplanet driver Stefan Löfvén att vinstbegränsningar ska införas. I partiets senaste partiprogram skriver man exempelvis: ”För all verksamhet som drivs på uppdrag av det offentliga och finansieras med skattemedel ska det finnas nationellt fastställda regelverk. Dessa ska försäkra att verksamheten drivs med hög kvalitet, att vinstintresset begränsas…”

Samtidigt säger Henrik Fritzon, som är Socialdemokraternas toppkandidat i Skåne att inga privata vårdcentraler ska påverkas om S kommer till makten. Han säger att han är nöjd med hur valfriheten gällande vårdcentraler fungerar i Skåne idag. Problemet är att man kan inte både ha kakan och äta upp den, eftersom om man inför begränsningar gällande vinst så leder det till att de privata alternativen försvinner. Vem är beredd att säga upp sig från sitt jobb och ta en stor ekonomisk risk om det på sikt inte kan leda till att man faktiskt kan få göra en liten vinst och få avkastning på satsad tid och pengar? Detta är frågan som Socialdemokraterna inte kan ge svar på.

Istället kör man ett slingrande dubbelspel där man på riksplanet säger att man ska ta bort vinstintresset i välfärden, samtidigt som man ska ha kvar privata vårdföretag i Skåne. Det låter kanske fint men i verkligheten är det en politik som är oförenlig med varandra. Fritzons reaktion på vår rapport är därför ganska talande. Istället för att svara på de frågor vi ställde blev han bara arg. Jag tror det beror på att vi trampade på en känslig tå.

Politik handlar om värderingar och prioriteringar. Jag vill att det ska vara tydligt för väljarna vad de olika partierna tycker inför höstens val. Folkpartiet är tydligt med att välfärdsföretag som ger en vård av god kvalitet och en bra service måste få ha möjligheten att gå med vinst. Socialdemokraterna verkar inte veta vad de själva tycker riktigt eftersom Skånedistriktet är långt mer vänster än partiet nationellt. Bara att hålla ihop sitt eget parti i denna frågan är nog en röra för Fritzon och jag gissar att hans huvudvärk blir ännu värre när han sneglar på sitt potentiella samarbetsparti, Vänsterpartiet. Vänsterpartiet tycker ju att det, oaktat vinstfrågan, inte ska finnas företag i välfärden. På riksplanet har partiets ledare dessutom villkorat att ett vinstförbud ska till om de ska stötta en S-ledd regering.

Jag förstår att Henrik Fritzon blev pressad av vår rapport eftersom vinstfrågan är ett känsligt ämne för honom och hans parti, men våra frågor kvarstår obesvarade. Det hade varit klädsamt om en person som aspirerar på att bli regionstyrelsens ordförande svarar på frågorna nedan innan valet, för jag tänker fortsätta ställa dem så ofta jag kan fram till den 14 september.

- Vad händer med de privat drivna vårdcentralerna och mödravårdscentralerna?
- Vad är Socialdemokraternas besked till var tredje skåning som är listad på en privat vårdcentral?
- Hur menar partiet att det ska kunna finnas välfärdsföretag om de inte får gå med vinst?

16 juli 2014

Svar till Henrik Erngren Othén: Man ska komma fram när man ringer sin vårdcentral

Via SVTs valsatsning #dinröst har Henrik Erngren Othén berättat att han ringt sin vårdcentral 175 gånger innan han kom fram och kunde få ett sjukintyg. Här är hans inlägg http://instagram.com/p/qOUNfdCK5B/?modal=true Här kommer mitt svar till Henrik.

Hej Henrik,

Tack för din synpunkt om skånska vårdcentraler och jag är imponerad av din ihärdighet. Blir inte riktigt klok på om dina många samtal var på grund av tekniska fel, dvs att du inte kom fram eller om det var på grund av att du hamnade i telefonkö. Jag hade varit jättetacksam om du vill maila mig på gilbert.tribo[at]skane.se och berätta lite mer om vad som hände så vi kan gå vidare med detta i vår organisation. Jag har även uppmärksammat ansvarig divisionschef på händelsen.

Gällande telefontillgängligheten så visade det sig  i SKLs Öppna jämförelser 2013 att skånska vårdcentraler var sämst på att svara i telefon i hela landet. Så ska det absolut inte vara för om hela sjukvården ska fungera är det grundläggande att man lätt kan komma fram när man ringer sin vårdcentral. VI kände oss tvungna att göra något åt det och därför införde vi från 1 januari ett system där vårdcentraler som är svarar i telefon snabbt får en extra ersättning. Om någon vecka kommer vi att få statistik för hur vårdcentralerna har skött sig under det första halvåret, utifrån det får vi se om våra åtgärder fått önskad effekt. Om inte är jag beredd att inte nöja mig med moroten utan också ta till piskan, dvs inför böter för de vårdcentraler som inte svarar när människor ringer. /Gilbert


6 juli 2014

Karriärtjänster för sjuksköterskor i hela Sverige!

Igår var det Folkpartiets dag i Almedalsveckan och budskapet från mitt parti var att Sverige behöver mer feminism fast utan socialism. Allt för länge har vänsterfeminismen beskrivits som den enda kampen för ökad jämställdhet, så är inte fallet. Jan Björklund redogjorde bra för många av de liberala kvinnor som slagits för ökad jämställdhet i över hundra år, från Selma Lagerlöf till Birgitta Ohlsson och Maria Arnholm.

Jan Björklund och Maria Arnholm presenterade på förmiddagen en Jämställdhetsmiljard som innehöll karriärtjänster för specialistsjuksköterskor; ett förslag som vi i Skåne föreslog i februari i år. Detta eftersom pengar innebär makt och möjligheter. Därför måste det bli enklare att göra karriär inom klassiska kvinnoyrken, på samma sätt som det är i mansdominerade yrken. För om man jämför utbildningar som civilingenjör och barnmorska så är det ungefär lika långa utbildningar men länekarriärerna är vitt skilda för dessa grupper.

Med karriärtjänster inom sjukvården kan specialistsjuksköterskor som är särskilt skickliga på sitt jobb och som tar extra ansvar på arbetsplatsen få 5000 kronor mer i månadslön. Då höjer vi incitamenten att vidareutbilda sig, även i denna bransch samt vi utjämnar ojämlika löneskillnader mellan kvinnor och män. Det tror jag på allvar är verkningsfull feministisk politik för en ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.