23 februari 2015

Hörby kommun riskerar att stå utan vårdcentral

De senaste veckorna har det gått att läsa om den turbulens och missnöje som många anställda känner på Hörby Vårdcentral. Det är en utveckling som har pågått sedan i höstas och har nu kulminerat där flertalet läkare och sjuksköterskor har sagt upp sig.

Hörby vårdcentral har ett behov av 8 läkartjänster men det finns nu endast 1,4 läkartjänster i tjänst på vårdcentralen. Om inte utvecklingen vänder så riskerar Hörby Vårdcentral att läggas ner. Det skulle vara ett extremt hårt slag för Hörby kommun som endast har en vårdcentral. En kommun med ca 15 000 invånare riskerar att stå utan en vårdcentral.

Situationen på Hörby vårdcentral är ohållbar och det drabbar Hörbys kommuninvånare hårt. Är en patient i behov att träffa en läkare är väntetiden flera veckor ibland månader. Personalen sjukskrivs eller flyr vårdcentralen.

Med anledning av detta kommer jag att i nästa vecka ställa följande fråga till Joakim Sandell (S) som har ansvar för Skånes Universitets sjukhus upptagningsområde:

Har ni tagit några initiativ för att lösa den ohållbara situation som finns på Hörby vårdcentral?

Det är viktigt att situationen på Hörby vårdcentral så snabbt som möjligt stabiliseras innan det är för sent då riskerar hela Hörby kommun att stå utan vårdcentral. 

22 februari 2015

HBTQ satsning från Socialdemokraterna och Miljöpartiet en satsning utan innehåll

För ett par veckor sedan har det gått att läsa om den styrande minoritetens nya HBTQ satsning på 800 00 kr i bland annat Norra Skåne. Vad som inte nämns är att detta är ingen ny satsning utan det är medel som den dåvarande femklövern majoriteten lanserade i föregående års budget. Det är alltså inga nya medel som avsätts för att utöka denna satsning.  Istället flyttar den styrande minoriteten medlen till den nyetablerade personalnämnden. Även om det är välkommet att den styrande minoriteten ansluter sig till femklöverns satsning är det anmärkningsvärt att kalla det för en ny satsning som det görs på flera ställen bland annat i ett pressmeddelande.  

Att öka fokus kring HBTQ frågor är av största vikt. Vi vet tyvärr idag att du får ett annat bemötande och till och med olika behandlingar beroende på om du är homo, bi, trans eller queerperson. Det är fullkomligt oacceptabelt. Som ansvariga politiker i Region Skåne måste vi ta ansvar för att den verksamhet vi bedriver klarar av att bemöta alla skåningar på ett korrekt och värdigt sätt. Därför måste vi fortsättningsvis utbilda vår personal och HBTQ diplomera all vår patientnära vård.  

Därför tog vi också initiativ till mer utbildning av Region Skånes anställda för att man ska leva upp till den Likabehandlingspolicy som regionen själva fattat beslut om. Det har under ett par års tid funnit pengar avsatta för att HBTQ-utbildningar i RFSLs regi, men endast två vårdenheter i Skåne gjorde detta. Därför tog Region Skåne fram en egen utbildning tillsammans med RFSLs lokala förening i Skåne. Under 2014 har också ett antal vårdenheter i Skåne ingått i ett utvecklingsprojekt där utbildningen utformades. Målet är att tio vårdenheter runt om i Skåne ska ha genomgått utbildningen fram till sommaren 2015

Det finns dock en stor farhåga när socialdemokraterna och miljöpartiet väljer att flytta dessa medel till personalnämnden. Risken finns att denna satsning inte kommer att omfatta de privata vårdgivarna. Anledningen till att HBTQ satsningen hamnade i hälsovalet från början var för att säkerställa att både vår egen personal men också att de privata aktörerna lyder under samma satsning exempelvis privata BVC mottagningar eller privata äldrevårdscentraler.

Därför kommer jag att ställa följande fråga till personalnämndens ordförande Märta Stenevi (MP): Den omdisponerade HBTQ satsningen från hälsovalet till personalnämnden på 800 00 kr är den endast riktad till Region Skånes personal?  

Huruvida du blir korrekt bemött i vården ska inte avgöras om du besöker en offentlig vårdcentral eller en privat. Vi måste jobba tillsammans för att alla skåningar ska få en korrekt och värdig behandling och bemötande.  

21 februari 2015

Att enbart höja skatten är inte lösningen för att minska pressen på personalen

Vid ett flertal gånger har jag i min blogg berört ett väldigt viktigt område för sjukvården i stort nämligen den ökade administrativa arbetsbördan som tyvärr många läkare och sjuksköterskor möter varje dag. Jag har också fått förtroendet att fram till årsskiftet leda arbetet med Region Skånes förenklingskommission för att hitta nya sätt för att frigöra mer tid för läkare och sjuksköterskor så att de kan ägna mer tid åt patienter.  Mot bakgrund av detta presenterade Stockholms läns landsting en intressant rapport som berör just detta. 

Rapporten belyser landstingets utveckling över tid, rapporten visar att antalet anställda har ökat samtidigt som lönerna har stigit bland anställda från 2009. Trots denna utveckling så visar rapporten att det utförs mindre vård. En av förklaringarna i rapporterna är att sjuksköterskors och läkarnas tid går åt till mer administrativa arbetsuppgifter. Det är en slutsats som flertalet nationella undersökningar bekräftar för sjukvården i stort.   

Rapporten sätter fingret på ett viktigt område om den administrativa bördan som våra medarbetare möter varje dag, med exempelvis krångliga IT system och vissa uppgifter som måste registreras flera gånger om i olika system. Det medför att många anställda känner en ökad arbetsbelastning trots att mycket talar för att den faktiska patenttiden har minskat över tid. Detta i en tid när vi har satsat mer på sjukvården än vad vi någonsin har gjort.  

För att ta ytterligare steg i arbetet med förenklingskommissionen borde en motsvarande rapport tas fram i Region Skåne. På så sätt kan det användas i arbetet för att hitta områden som Region Skåne måste arbeta med för att förenkla för våra anställda och se till att fler skåningar får mer tid med sin läkare eller sjuksköterska.     

Därför kommer jag att tillsammans med Stefan Lamme(M) att ställa följande frågor till Region Styrelsens ordförande Henrik Fritzon vid nästa regionfullmäktige: 

Har du i egenskap av regionstyrelsens ordförande för avsikt att ta initiativ till att genomföra en motsvarande kartläggning av Region Skånes verksamhet?    

På vilket sätt avser ni jobba för att hålla upp det förändringstryck som sker på våra sjukhus med att förenkla och ta bort onödig administration för våra medarbetare?  

I en tid när vi satsar mer på sjukvården än vad vi någonsin har gjort ser vi samtidigt att våra läkare och sjuksköterskor brottas med en allt större administrativ börda i stället för att tillbringa mer tid med patienterna. Samtidigt ger Socialdemokraterna och Miljöpartiet sken av att det enda som krävs är att höja skatten. Vad sjukvården verkligen behöver är att fortsätta arbetet med att förenkla och ta bort hinder för våra medarbetare.

20 februari 2015

Socialdemokraterna och Miljöpartiet tar inte läkarbristen på allvar

I nästa vecka har vi årets första regionfullmäktige då får vi möjlighet att diskutera hur den styrande minoriteten (S och MP) har tänkt få bukt med den stora läkarbrist som finns på våra skånska vårdcentraler, det är inget som är unikt för Skåne utan behovet ser olika stort ut runt om i landet.  Med tanke på att den styrande minoriteten väljer att drastiskt dra ner på antalet ST tjänster i allmän medicin i årets budget, verkar inte den styrande minoriteten ta människors oro på allvar, tvärtom ser de nu till att läkarbristen är här för att stanna. Det blir extra tydligt för skåningen som ofta besöker sin vårdcentral när den enskilda personen får träffa en ny läkare vid varje besök. Det drabbar särskilt utsatta grupper som är i stort behov av en god läkarkontinuitet.

För att sätta det hela i perspektiv så gjorde vi i femklövern i 2014 års budget en historisk satsning på 58 nya utbildningsplatser för läkare i allmänmedicin. Den styrande minoriteten väljer istället att drastiskt dra ner på ambitionsnivån och endast tillsätta knappt 40 nya platser varje år. Alliansens och Folkpartiets förslag var att istället tillsätta 60 nya platser varje år men förslaget fick inte gehör från den styrande minoriteten.  Bara under de kommande åren kommer det att saknas ca 100 läkare på våra skånska vårdcentraler. 

Det blir särskilt anmärkningsvärt när vi vet att under de kommande åren har vi stora pensionsavgångar, bara under detta år beräknas 35 allmänläkare att gå i pension.  Med den takten kommer det att ta över 15 år att bli kvitt läkarbristen på våra vårdcentraler. 
Med alliansens förslag hade det tagit 5 år att bli kvitt läkarbristen.

Därför kommer jag att ställa följande frågor till personalnämndens ordförande Märta Stenevi (MP): Om vilken långsiktig strategi som den styrande minoriteten har för att utrota läkarbristen och vilka andra lösningar utöver att utbilda fler allmänläkare som den styrande minoriteten har tänkt sätta in. 

Att utrota läkarbristen på våra skånska vårdcentraler var ett av Folkpartiets främsta vallöften där vi under mandatperioden vill tillsätta 240 nya utbildningsplatser för läkare i allmänmedicin. Ska vi fortsätta vår resa mot att ha de bästa vårdcentralerna i landet måste vi bli kvitt läkarbristen, därför kommer jag att gång på gång se till att uppmärksamma denna viktiga fråga och se till den styrande minoriteten inser vikten av fler läkare på våra vårdcentraler.  Tyvärr verkar det som att det kommer att dröja så länge som Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr regionen.