13 maj 2015

Resten av landet måste följa skånsk missbruksvård innan det är försent

Idag skriver jag i dagens medicin om hur resten av Sverige måste reformera sin beroendevård och på så sätt förändra synen på personer som missbrukar narkotika. Min förhoppning är att landsting, kommuner och regeringen tar till sig av de goda erfarenheterna som vi har i Skåne när det gäller bland annat sprututbyte, läkemedelsassisterad rehabilitering för opiatmissbruk samt vårt nya pilotprojekt med naloxon. Ni kan läsa artikeln  här

För faktum är att stora delar av landets beroendevård bidrar till ett ökat utanförskap och isolering av en redan utsatt grupp, där trösklana för att få hjälp och stöd med sitt missbruk är stora. Det bidrar till att personer som missbrukar narkotika får inte rätt hjälp och stöd, det innebär samtidigt att personer dör på våra gator i onödan för att politikerna inte har förmågan att använda sig av evidensbaserade metoder så som exempelvis sprututbyte.

I Skåne har vi som bekant sedan länge valt en annan färdriktning där vi river murar och ser till att en redan utsatt grupp får kontakt med sjukvården. Som första region i landet valde Skåne att införa sprututbyte, där människor som missbrukar narkotika får tillgång till nya, rena injektionsverktyg som nålar och sprutor. Det förebygger spridning av hiv och andra smittsamma sjukdomar och personer som missbrukar narkotika får hjälp med exempelvis rådgivning och testning. Tack vare sprututbyte har Skåne endast haft två fall av HIV de senaste 15 åren och i Stockholm har man lyckats att stoppa spridningen av HIV bland människor som missbrukar heroin. Flera myndigheter, senast folkhälsomyndigheten, har rekommenderat ett införande av sprutbyte i hela landet. Sprutbyte minskar spridningen av smittsamma sjukdomar och räddar liv.

Att göra beroendevården till en fråga om narkotikapolitik, som det så oftast görs, är felaktigt. Det är uttryck för en rädsla som bottnar i föreställningen att utdelning av rena sprutor eller hjälpa med läkemedelsassisterad rehab är ett sätt att legalisera narkotika. Ingenting kunde vara mer fel. Sverige ska fortsatt ha en restriktiv narkotika politik men det finns ingen motsättning mellan en restriktiv narkotikapolitik och en modern beroendevård, det har fastslagits i otaliga undersökningar och sprututbyte och läkemedelsassisterad rehabilitering finns sedan länge i nästan alla Europeiska länder.


Trots Skånes och flertalet andra länders goda resultat inom beroendevården är dessa undantag mot hur det ser ut i resten av landet. Synen på beroendevården måste därför förändras i grunden innan fler människor dör på våra gator.  Därför behöver beprövade metoder och evidensbaserade behandlingsformer användas för att se till att människor som missbrukar narkotika får kontakt med sjukvården och för att minska smittspridningen av HIV och hepatit.