18 augusti 2015

Kontrollera och följ upp livmoderhalscancer efter 60 år

Jag tror alla som man pratar med har någon gång kommit i kontakt med cancer antingen i sin närhet eller i släkten. Cancer är en hänsynslös och en obarmhärtig sjukdom som årligen tar många människors liv. Under sommaren lämnade vi i Folkpartiet in en motion om att höja åldersgränsen för när sjukvården ska kontrollera och följa upp livmoderhalscancer, då nya forskningsrön visar på att många liv kan räddas om åldersgränsen höjs.  

 Inom behandlingen av livmoderhalscancer har sjukvården tagit steg för att tidigt upptäcka livmoderhalscancer och sätta in tidig behandling genom att erbjuda kvinnor regelbunden screening upp till 60 år. Det har medfört att sjukvården har lyckats att rädda många kvinnors liv. 

Hittills till har professionen varit eniga om att livmoderhalscancer är något som främst drabbar unga kvinnor. Nyligen publicerade ett antal forskare i British Medical Journal nya forskningsrön som istället pekar på att det är främst äldre kvinnor över 60 år som drabbas av livmoderhalscancer. Forskarna rekommenderar därför att sjukvården bör erbjuda screening upp till 70 år för att på så sätt upptäcka och behandla cancern i tid.

Studien ligger i linje med en annan forskningsstudie från Björn Strander som visar på den förhöjda risken som finns bland äldre kvinnor att insjukna i livmoderhalscancer.

Med anledning av detta vill vi i dialog med socialstyrelsen påbörja en forskningsstudie med att erbjuda screening till 70 års ålder istället för 60 år som det är idag. Forskningsstudien ska noga följas och utvärderas för att på så sätt öka kunskapen om behovet att erbjuda screening upp till 70 år.

Cancervården har gått igenom en otrolig utveckling och vi kan idag rädda betydligt fler från cancer. Nu vill vi ta nästa steg och införa screening för livmoderhalscancer på försök för kvinnor över 60 år, som första region/landsting i landet, på så sätt kan vi rädda fler liv.


14 augusti 2015

Psykiatrin i Skåne utreds efter FP initiativ

Jag tror inte att det har undkommit någon om de senaste dagarnas skriverier om psykiatrin i Malmö och Lund, där viss personal har betett sig på ett oerhört olämpligt sätt. Igår gick jag ut med ett krav på att en utredning måste genomföras av hela psykiatrin i Skåne och att vi omedelbart måste påbörja ett värdegrundsarbete, detta efter att den ansvarige politikern Anders Åkesson har undvikit att svara på hur de ska lösa situationen.

Därför var det med stor glädje som jag mottog följande pressmeddelande idag från Region Skåne:

“En bred genomlysning av vuxenpsykiatrin i Skåne ska genomföras, för att säkerställa att vården är patientsäker och av hög kvalitet.”

Vidare I texten anges följande: “Genomlysningen ska påbörjas omgående och leda fram till en handlingsplan för hur verksamheten ska fortsätta sitt förbättringsarbete.”


Det är glädjande att Region Skåne agerar så snabbt och lyssnar på min uppmaning om att se till att psykiatrin i Skåne utreds noga så vi så snabbt som möjligt kan hitta var det har brustit och sätta in åtgärder så att detta oacceptabla beteende inte inträffar igen.

13 augusti 2015

Låt blodbussarna besöka arbetsplatser i Skåne


Inom kort börjar skolorna igen och de flesta är tillbaka från sina semestrar, under sommaren skickade vi i Folkpartiet in en motion som är särskilt viktig under sommaren nämligen behovet av att få fler människor som donerar blod.

När olyckan är framme eller vid exempelvis transplantationer behövs utöver en välfungerande sjukvård tillgång på blod för att sjukvården ska ha möjlighet att rädda liv.

Även om tillgången på blod har ökat de senaste 20 åren finns det idag ett stort behov av fler donatorer för att säkerställa att alla människor kan få de bästa förutsättningarna att bli friska.

I Region Skåne har vi tagit steg för att göra det enklare för människor att donera blod bland annat genom inrättandet av blodbussarna som åker ut och finns på platser där människor befinner sig. Trots detta finns bussarna idag på ett begränsat antal platser och öppettiderna passar sällan människor som arbetar.

Vi föreslår därför att blodbussarna på försök åker ut till större arbetsplatser i Skåne för att på så sätt öka tillgängligheten för människor som vill ge blod, det kan exempelvis innebära att människor får möjligheten att ge blod under lunchrasten.


Genom att exempelvis åka ut till företagen på Ideon i Lund eller företagen i Kristianstad ökar tillgängligheten och förhoppningsvis kan det leda till att fler människor som inte vanligtvis kan anpassa sig till öppettiderna för dagens blodbussar och mottagningar kan ge blod.