22 september 2015

Minskade statsbidrag till skånsk sjukvård

Igår presenterades regeringens budget för 2016. Det finns mycket att kommentera när det gäller innehållet men i detta inlägg ska jag hålla mig till vad det innebär för den skånska sjukvården.  

När budgeten presenterades var regeringen snabb med att basunera ut vilka stora satsningar som regeringen gör på sjukvården. Exempelvis påstod Mikael Damberg näringsminister på besök i Skåne att regeringen kommer satsa 200 miljoner kronor extra på skånsk sjukvård och enligt Dambergs ord är det ”otroligt mycket pengar”

Dock visade det sig ganska snabbt att detta var en stor lögn från den rödgröna regeringen då till och med Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) gick ut med ett pressmeddelande om att det inte blir några extra pengar till den skånska sjukvården i statsbidragen för 2016.


Det är bra att Henrik Fritzon är tydlig och berättar att Region Skåne inte får ökade tillskott till den skånska sjukvården. Det är ohederligt att gå ut och lova 200 miljoner kronor till den skånska sjukvården som regeringen har gjort, när det i själva verket handlar om en neddragning av statsbidragen till Region Skåne.