16 oktober 2015

Fritzons bristande förmåga riskerar äventyra Öresunds samarbete

Skånes närhet till Danmark är en stark konkurrenskraft som innebär stora möjligheter för både Köpenhamn och Skåne. Därför är det viktigt att vi har goda samarbetsformer mellan de båda regionerna, för att utnyttja den stora potential som finns för fler arbeten och tillväxt. Det nu liggande förslaget om ett nytt samarbete mellan de två parterna inom ramen för Greater Copenhagen är nödvändigt för att vi ska utveckla vårt arbete och stärka integration mellan de två delarna av sundet, även om avtalet kunde ha sett bättre ut från skånskt perspektiv. Samtidigt är jag inte beredd att kasta bort 20 år av samarbete för att avtalet inte är precis så bra som det var tänkt. Istället är det bättre att arbeta och samarbeta tillsammans för att ändra på det som behövs.  

Med tanke på hur viktigt detta arbete är, blir det oerhört besvärande att ta del av det haveri som har skett inom ramen för det nya samarbetet, där nu Malmö och Lund signalerar att de kommer att stå utanför samarbetet. Det blir särskilt anmärkningsvärt när det är just Malmö och Lund som skulle tjäna mest på ett fördjupat samarbete. Det är ytterst beklagligt att Malmö och Lund väljer att stå utanför och det kommer även att skada resten av Skåne.

Men på något sätt visar hela detta haveri på den nonchalans och de bristande kunskaper som Henrik Fritzon har visat i regionala utvecklingsfrågor sedan han tog över ansvaret som Regionstyrelsens ordförande. Hade Henrik Fritzon tidigt i processen ägnat tid och förankrat hela arbetet med den nya organisationen hade vi förmodligen haft ett enat Skåne som går in tillsammans i samarbetet. Nu lyckas han inte ens förmå sina egna partikamrater i Lund Anders Almgren och Malmös Katrin Stjernfeldt Jammeh att gå samma väg som Region Skåne. Det är ett underbetyg till Henrik Fritzon som förhandlare.

Till och med Ilmar Reepalu Regionala utvecklingsnämndens vice ordförande dömer ut det nya samarbetet och vill hellre att Region Skåne ställer sig utanför. De här exemplen visar tydligt på den bristande förmåga Henrik Fritzon har när det kommer till förhandling och förankring. 

Frågan är om han har förstått vad danskarna vill med samarbetet då uppgifter gör gällande att minnesanteckningarna efter varje möte har ändrats, då det har funnits en oenighet i vad de olika parterna har kommit överens om.   

Jag hoppas att Henrik Fritzon har lärt sig en läxa med den här processen att det inte går att gå in halvhjärtat i politiken och förvänta sig bra resultat. Utan det krävs hårt arbete och vilja för att förändra på riktigt 

15 oktober 2015

Oroande situation på psykiatrin i Malmö och Lund

Jag tror att de flesta har vid det här laget tagit del av de hemska historier som har utspelat sig på psykiatrin i Malmö och Lund. Igår visades på Uppdrag Granskning återigen en fruktansvärd historia hur en ung man miste sitt liv på grund av självmord inne på slutenvården. Det är oerhört tragiskt att en ung människas liv har fått sättas till för att vi inte har en väl fungerande psykiatri. Det är tydligt att det krävs krafttag mot den här oacceptabla situationen och jag tar tydligt avstånd mot det som har hänt på psykiatrin.

Redan i somras när den första granskningen av psykiatrin blev känd var jag ute tidigt och krävde att en djupgående granskning behöver göras och att vi behöver starta ett värdegrundsarbete för att se till att historier som jag beskrev ovan aldrig inträffar igen.  Det sker nu en granskning av psykiatrin men arbetet med denna granskning startades alldeles för sent och vi har tappat värdefull tid i detta viktiga arbete. Jag hoppas nu att den granskning som görs kommer till botten med problemen och hittar lämpliga åtgärder.

Skåne det ledande exemplet för en modern missbruksvård

Sedan tidigare har jag nämnt vårt viktiga arbete i Skåne när det gäller en modern missbruks och beroende vård. Idag får jag fått möjligheten att berätta lite mer om vår resa i Skåne när det gäller just detta, på en konferens om Narkotikapolitiken och missbrukets vardag i Stockholm tillsammans med andra experter, politiker och intresseorganisationer. Jag är inbjuden för att tala om Skåne som det ledande exemplet för en modern missbruks och beroende vård .  

I Skåne har vi kommit långt när det gäller synen på missbruk och den hjälp som människor som missbrukar narkotika behöver. Vi var först i landet med sprututbyte, valfrihet avseende läkemedelsassisterad behandling vid opiatmissbruk och nu ett försöksprojekt med naloxon som nässprej för att upphäva överdoser.


Min förhoppning är att vi kan övertyga fler delar av landet att ta till sig en modern missbruksvård och grunda våra insatser på evidens och inte låta fler människor dö på våra gator för att politikerna inte förmår skilja på moraliska föreställningar och verklighet.

7 oktober 2015

Oskuldskontroller är oacceptabelt

Jag tror att de flesta som såg Kalla fakta igår reagerade kraftfullt och tog avstånd mot det som uppdagades nämligen att läkare på en vårdcentral i Malmö utför oskuldskontroller och utställer oskuldsintyg på unga kvinnor. Sker det mot kvinnans vilja är det inte bara integritetskränkande utan kan även likställas med övergrepp.

Folkpartiet och jag fördömer händelsen å det grövsta och kräver att Region Skåne och IVO utreder ärendet och att Region Skåne vidtar nödvändiga åtgärder för att det aldrig upprepas.


Myten om att det skulle gå att se om en kvinna har haft samlag eller ej är djupt kränkande för kvinnor. Det är uppenbart att det fortfarande finns krafter som upprätthåller kränkande föreställningar om unga kvinnor kroppar. Att det dessutom finns personer inom den medicinska professionen som utför övergrepp baserat på dessa kränkande föreställningar är horribelt.