6 december 2015

SD visar sitt sanna ansikte

Jag tror att de flesta som läser detta kan instämma att Röda Korset gör ett fantastiskt jobb. Det märks särskilt tydligt i dessa tider med Skåne och Sveriges stora flyktingmottagande där volontärer gör hjälteinsatser varje dag för att hjälpa människor som har flytt krig och förtryck.

Därför blev jag förbryllad och irriterad när SD på onsdagens hälso- och sjukvårdsnämnd spydde galla över röda korset och till och med föreslog att Region Skåne skulle lägga ner allt samarbete med Röda korset.

 Detta trots att röda korset hjälper Region Skåne med exempelvis att hjälpa krigs och tortyrskadade, utan deras hjälp skulle inte flyktingar få samma hjälp och stöd.

Vi föreslog istället att hälso- och sjukvårdsdirektören bör se över hur Region Skåne kan hjälpa Röda korset i sitt arbete med att ge vård till flyktingar. Det är särskilt viktigt när den ökade belastningen har medfört att det är upp till ett års väntetid för att få hjälp, det är oacceptabelt. 


Det blir allt tydligare att SD inte är ute efter att hjälpa flyktingar utan deras enda agenda är att slänga ut alla flyktingar från Sverige och se till att inga nya flyktingar tar sig in i Sverige. Ett sådant samhälle vill inte jag leva i.

5 december 2015

Se över patientavgifterna

I onsdags beslutade vi i hälso- och sjukvårdsnämnden att skicka förslaget om nya patientavgifter till en parlamentarisk grupp som ska se över och komma fram med ett förslag på hur alla patientavgifter i Region Skåne bör vara utformade. Vidare ska gruppen under arbetets gång höra med patienter, medarbetare och patientföreningar och ta in deras synpunkter i arbetet

Bakgrunden till att vi från Liberalerna föreslog detta var att patientföreningar och patienter inte hade fått möjligheten att inkomma med synpunkter och ärendet har skyndats fram.

Region Skåne har stora behov av nya och enhetliga patientavgifter för att minska onödig administration men det får aldrig göras på bekostnad av den enskilda patienten därför är det viktigt att hitta breda politiska överenskommelser som värnar om patienten. Gruppen som tillsätts ska tydligt analyserar vilka konsekvenser en förändring av avgifterna kan få.

4 december 2015

Använd statsbidraget till vård för flyktingar

Vid onsdagens hälso- och sjukvårdsnämnd beslutades vi bland annat om liberalernas initiativ att trygga sjukvården för flyktingar som nu ska vidare beredas och återkomma som ett beslut vid nästa hälso- och sjukvårdsnämnd.

Regeringens extra statsbidrag på 182 miljoner kronor till Region Skåne som ska användas till att trygga sjukvården för flyktingar under 2016, behöver så snabbt som möjligt användas för att säkerställa en god vård till alla människor som kommer eller har kommit till Skåne.

Därför har Liberalerna tillsammans med Alliansen inkommit med ett initiativärende till hälso- och sjukvårdsnämnden som ska fördelas till särskilt utsatta verksamheter.

Med dagens höga tryck mäktar flera viktiga verksamheter inte med att ge en god och tillgänglig vård. Därför är det viktigt att ärendet inte drar ut på tiden. Medarbetare i Region Skåne signalerar dagligen om den höga arbetsbelastning som krävs för att kunna ge en god vård till alla flyktingar

Med regeringens statsbidrag anser vi i allians för Skåne att Region Skåne bör prioritera bland annat att alla flyktingar får tillgång till hälsosamtal, att barn och ungdomspsykiatrin får ett utökat uppdrag samt att den samlade psykiatrin får de resurser som krävs för att ge en värdig vård.

Siffror gör gällande att inte ens häften av nyanlända som kommer till Skåne får sin hälsa undersökt. Det är inte värdigt ett välfärdssamhälle. Resurserna måste därför ut så snart som möjligt så att kapaciteten kan utökas.

3 december 2015

Mer pengar till vårdcentralerna

Under gårdagens hälso- och sjukvårdsnämnd fick Liberalerna igenom flertalet satsningar som sammantaget gör att de skånska vårdcentralerna får mer resurser, bland annat en ökad ersättning för hembesök och höjd grundersättning för vårdcentralerna. Styret tillsammans med SD röstade emot vårt förslag att höja ersättningen för hälsosamtal till nyanlända. Det är märkligt då SD länge har föreslagit obligatoriska hälsosamtal för alla flyktingar men det visar bara partiets rätta ansikte, att när det väl gäller så vill de inte bidra till att människor får en möjlighet att integreras i samhället.

Med en höjd ersättning för hembesök kan vi nu se till att de mest sjuka äldre får den hjälp och stöd de behöver utan att behöva bli inskickad till sjukhuset i onödan. Våra satsningar på vårdcentralerna är viktiga steg för att utveckla vårdcentralerna till att bli det naturliga förstahandsvalet för skåningen.

Vidare föreslog vi att tillsätta två nya utbildningsplatser i allmänmedicin. Förslaget röstades ner av styret som inte tillsätter några nya platser.

Detta trots att Region Skåne står inför stora pensionsavgångar under de kommande åren. Bara under detta år beräknas 35 allmänläkare gå i pension. Med den takten kommer det att ta över 15 år att bli kvitt läkarbristen på de skånska vårdcentralerna. Det är en alldeles för långsam utveckling. Det drabbar särskilt utsatta grupper som är i stort behov av en god läkarkontinuitet. Läkarbristen har medfört att nästan alla vårdcentraler använder hyrläkare i allt för stor omfattning.

Detta trots att läkarförbundet nyligen gick ut med en rapport som konstaterade att en fjärdedel av vårdcentralernas specialistläkare i Region Skåne uppger att de inte kan rekommendera sin vårdcentral till en sjuk anhörig, detta beror bland annat på den läkarbrist som finns på vårdcentralerna.

Vi fick även igenom att en konkret handlingsplan ska tas fram för hur familjecentraler ska etableras i varje skånsk kommun. 17 kommuner saknar idag familjecentral. Med en familjecentral i varje kommun kan Region Skåne och kommunerna tillsammans förbättra stödet till barnfamiljerna och upptäcka fler som är i behov av särskilda insatser. Det är viktigt i vår strävan att finnas på plats i hela Skåne.