19 februari 2016

Utrota läkarbristen på vårdcentralerna

I rapporten ”Diagnos på primärvården” har läkarförbundet granskat statusen för den samlade primärvården i Skåne under 2015. I rapporten lyfts bland annat fram den stora läkarbristen som finns på de skånska vårdcentralerna: Rapporten konstaterar att av vårdcentralernas specialistläkare i Skåne uppger en av fyra att de inte kan rekommendera sin vårdcentral till en sjuk anhörig. Det är en bild som vi i Liberalerna har påtalat och försökt åtgärda under en längre tid. Idag lämnar vi en motion om detta, att Region Skåne omedelbart ta fram en handlings och åtgärdsplan för att utöka antalet ST tjänster.

Det finns idag en stor läkarbrist på vårdcentralerna i hela landet, Skåne är inget undantag trots historiska satsningar de senaste åren. För att lösa läkarbristen måste antalet utbildningsplatser i allmänmedicin utökas till minst 60 per år, på så sätt kan vi utrota läkarbristen på 4 år istället för dagens utvecklingstakt på 15 år.
Det är en läkarbrist som människor dagligen märker av i kontakt med sin vårdcentral. För skåningen blir det extra tydligt i kontakt med sin vårdcentral när den enskilda personen får träffa en ny läkare vid varje nytt besök


Min fortsatta fasta övertygelse är att skåningarna ska ha de bästa vårdcentralerna i landet. Därför väljer vi att tydligt prioritera de skånska vårdcentralerna

12 februari 2016

Ökat stöd till boenden för ensamkommande flyktingar

Häromdagen lämnade jag och Liberalerna in en angelägen motion som handlar om att Region Skåne så snabbt som möjligt ser till att stötta och öka hjälpen till flyktingboendena med rätt psykiatrisk kompetens från barn och ungdomspsykiatrin.

Med den kraftiga tillströmningen av ensamkommande flyktingbarn tar de skånska kommunerna ett stort ansvar för att möjliggöra ett gott mottagande. Det medför samtidigt att personalen på de olika flyktingboendena får utstå en stor arbetsbelastning, här måste Region Skåne hjälpa till och stötta och samarbeta med exempelvis barn och ungdomspsykiatrin

En av de största utmaningarna är att hjälpa alla de ensamkommande flyktingbarn som behöver hjälp att hantera sina trauman. För att hjälpa dessa barn så bra som det är möjligt föreslår vi att Region Skåne så snabbt som möjligt ser till att stötta och öka det psykiatriska stödet till flyktingboendena.


Med rätt psykiatrisk kompetens från barn och ungdomspsykiatrin, kan Region Skåne hjälpa den hårt pressade personalen. Region Skånes hjälp kan se olika ut. Det kan exempelvis handla om att bygga upp och inrätta mobila team som kan åka ut till de skånska kommunerna och hjälpa barnen på de olika flyktingboendena.