25 november 2009

Metadonbehandling på anstalt!

Interner ska få möjlighet till opiatbehandling i fängelset.
På närsjukvårdsberedningen på fredag har vi ett ärende om just detta. Ärendet kan du läsa här
Region Skåne vill starta ett nytt projekt där regionen i samarbete med Kriminalvården ger behandling till opiatberoende interner. Undersökningar har visat stora vinster med att opiatberoende personer redan under fängelsetiden får möjlighet att påbörja behandling under fängelsetiden.

Nu vill vi starta ett samverkansprojekt med Kriminalvården och psykiatrin för att hjälpa fler interner till ett värdigt liv efter fängelsetiden. I ett första skede ska man pröva behandlingen på personer som är bosatta i Malmö. För Kriminalvårdens del berörs opiatberoende klienter oberoende var i systemet de än befinner sig; häkte, fängelse eller frivård. Det första året kommer Kriminalvården och Beroendecentrum i Malmö att bygga upp ett team av medarbetare som inleder arbetet i en överblickbar skala. Det finns dock planer på att i ett senare skede erbjuda detta i hela Skåne.

Det finns många fördomar mot personer som är frihetsberövade. En är att de är oförbätterliga yrkesbrottslingar. I verkligheten är det många som vill bryta sig loss från ett negativt livsmönster präglat av narkotika och kriminalitet.
Vi vill gärna ge dem hjälpen redan i fängelset genom att erbjuda läkemedelsassisterad behandling. Jag tycker att det är ett mycket bra och socialliberalt förslag som verkligen hjälper den enskilde som vill förändra sitt liv.

SR Malmö rapporterar så även HD och SkD om detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar