Idag presenterade Myndigheten för vårdanalys en ny studie kallad "Vem har vårdvalet gynnat" där det bland annat framgår att införandet av ett obligatoriskt vårdval inom primärvården inte har inneburit några undanträngningseffekter av patienter med stora vårdbehov, något som vissa kritiker till reformen varnade för vid införandet.
Studien visar däremot att sedan vårdvalet infördes har alla patientgrupper ökat sina besök hos läkare i primärvården och att befolkningen i sin helhet har ökat antalet läkarbesök i högre utsträckning än personer med stora vårdbehov. Det är främst i Skåne som den viktade besöksökningen är störst i befolkningen som helhet, jämfört med vårdbehövande.
Det framgår också det finns ett brett stöd för möjligheten att själv välja vårdgivare i primärvården. 75 procent ansåg att möjligheten att byta vårdgivare är bra, medan endast 2 procent var negativt inställda
Det är uppenbart att införandet av ett vårdval inom primärvården har bidragit till större tillgänglighet, utan att det skett på bekostnad av patienter med stora vårdbehov. Studien visat också att möjligheten att själva välja primärvård uppskattas av en överväldigande majoritet vilket exempelvis socialdemokraterna i Malmö verkligen borde ta till sig.
Myndighetens egen sammanfattning nedan:
Vem har vårdvalet gynnat?
I en jämförande studie mellan tre landsting har Vårdanalys undersökt hur upplevd tillgänglighet och vårdutnyttjande utvecklats efter införandet av vårdvalsreformen.
En central målsättning med vårdvalsreformen inom primärvården 2010 var att öka tillgängligheten och stärka patientens roll i vården. Tidigare studier har visat att utbud och tillgänglighet har ökat under de första åren med en valfrihetsreform. Ett valfrihetssystem kan även stå i motsättning till rättviseprincipen - att vården ska ges efter behov. Mot denna bakgrund genomförde Vårdanalys denna studie, för att undersöka om mer vårdbehövande grupper har trängts undan till förmån för grupper med enklare behov.
Resultaten visar:
- Det går inte att se tydliga tecken på undanträngning, mätt i absoluta tal. Alla patientgrupper, även de med stora vårdbehov, har ökat sina besök hos läkare i primärvården.
- Befolkningen i sin helhet har ökat antalet läkarbesök i högre utsträckning än personer med stora vårdbehov sedan vårdval infördes.
- Skillnader i antalet läkarbesök i primärvården kan till betydande del förklaras av att landsting och regioner har olika system för ersättning till vården.
- Personer med högre inkomster uppger att de är mer nöjda med utvecklingen av tillgängligheten efter införandet av vårdvalsreformen
Läs hela studien på http://vardanalys.se/Rapporter/2013/Vem-har-vardvalet-gynnat/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar