13 mars 2013

Utred i tid – för barnens skull

Att framtiden börjar i klassrummet är för mig som folkpartist en viktig utgångspunkt i de prioriteringar som måste göras inom politiken. På nationell nivå har Folkpartiet legat bakom många av de förändringar som nu leder den svenska skolan på rätt väg och på regional nivå ligger åtgärder som påverkar barns möjligheter att klara sin skolgång mig varmt om hjärtat. Barns tillgång till dyslexiutredning är ett sådant exempel.

En dyslexiutredning med efterföljande hjälp och stöd kan vara avgörande för om man klarar skolans mål eller inte. Det är också av vikt att barn får hjälp med sina problem i tid. Under de senaste åren har antalet remisser till dyslexiutredning av logoped ökat markant, vilket skapat köer i Skåne.

För att möta denna utveckling beslutade femklövern att satsa två miljoner kronor extra på logopedin år 2011 och ytterligare sex miljoner kronor extra år 2012. Ambitionen var tydlig, kötiderna skulle minska. Vi tog höjd för vår del av den då nya överenskommelsen med kommunerna kring dyslexiutredningar.

Överenskommelsen var den första i sitt slag. Den innebar ett förtydligande av samverkan och ansvarsfördelning mellan de olika huvudmännen. Exempelvis tydliggjordes att kommunerna ansvarar för den psykologbedömning som ska göras innan logopederna kan gå vidare med sin utredning. Region Skåne ansvarar sedan för att dyslexibedömningen sker inom vårdgarantins gräns.

Syftet med denna struktur var att öka tillgängligheten och likvärdigheten i Skåne. Med hjälp av överenskommelsen, resursförstärkningarna och inte minst genom regionens kompetenta logopeder får nu fyra av fem barn tillgång till dyslexiutredningar inom vårdgarantins stipulerade 90 dagar, trots att remissinflödet har ökat 260 procent på fem år. En god men inte tillräcklig utveckling, alla barn ska få hjälp i tid.

Statistiken är dock något missvisande då de långa kötiderna nästan uteslutande finns i Malmö, överallt annars ligger kötiden till en dyslexiutredning på mellan 1-3 månader. Skälen till detta är flera men beror bland annat på att många utredningar måste ske med hjälp av tolk, att patienter av socioekonomiska skäl har svårt att ta sig till andra delar av Skåne för att utredas men också därför att många remisser är ofullständiga med avsaknad av exempelvis psykologbedömning.

Nu måste vi alla se till att uppfylla sin del av överkommelsen. Skolor, offentliga som privata, måste se till att rätt underlag finns inför den logopediska utredningen. Region Skåne måste snabbt korta de köer som finns. För att korta köerna kommer en upphandling av dyslexiutredningar att genomföras snarast för att minska den andel som får vänta länge. Start för avtalet planeras till den 1 april i år.

Framtiden börjar i skolan och därför ska alla barn ha tillgång till alla de verktyg de behöver för att lyckas, så också dyslexiutredningar i tid.

Publicerad i Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar