25 april 2014

Färdigbehandlade patienter blir kvar på sjukhus

Idag uppmärksammar SR ekonyheter att färdigbehandlade patienter blir kvar på sjukhus efter att de har blivit klara med sin behandling. Det skapar onödigt lidande bland patienter som blir kvar på sjukhus trots att behandlingen är avklarad.

Jag har sedan tidigare tillskrivit regeringen och uppmärksammat dem på frågan.  Det är idag lagstiftningen som står i vägen för att patienter ska skickas hem tidigare.

Betalningsansvaret, när det gäller patienter i behov av somatisk vård, övergår idag från regionen till kommunen tidigast fem helgfria dagar efter att kallelse till vårdplanering mottagits av kommunen. Denna regel innebär stelbenthet för våra organisationer men inte minst innebär detta försämrad livskvalitet för den äldre. Lagen trädde i kraft för 21 år sedan och har trots förändringarna för 10 år sedan överlevt hela IT-revolutionen. Kort sagt är lagen anpassad efter en verklighet som är långt ifrån det samhälle vi idag lever i, inte minst med tanke på i vilken hastighet och mängd information idag överförs mellan olika myndigheter. Med dagens IT-utveckling borde vi kunna ställa krav på att samarbetet mellan regionen och kommunen ska vara snabbare så att vårdplanering kan ske snabbare och att den äldre fortare kan återvända till sitt hem.  

Regeringen ser nu över lagstiftningen och det är glädjande. Nyheter som dessa visar återigen hur viktigt det är att vi får till en modern lagstiftning som har människan i fokus.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar