6 juli 2014

Karriärtjänster för sjuksköterskor i hela Sverige!

Igår var det Folkpartiets dag i Almedalsveckan och budskapet från mitt parti var att Sverige behöver mer feminism fast utan socialism. Allt för länge har vänsterfeminismen beskrivits som den enda kampen för ökad jämställdhet, så är inte fallet. Jan Björklund redogjorde bra för många av de liberala kvinnor som slagits för ökad jämställdhet i över hundra år, från Selma Lagerlöf till Birgitta Ohlsson och Maria Arnholm.

Jan Björklund och Maria Arnholm presenterade på förmiddagen en Jämställdhetsmiljard som innehöll karriärtjänster för specialistsjuksköterskor; ett förslag som vi i Skåne föreslog i februari i år. Detta eftersom pengar innebär makt och möjligheter. Därför måste det bli enklare att göra karriär inom klassiska kvinnoyrken, på samma sätt som det är i mansdominerade yrken. För om man jämför utbildningar som civilingenjör och barnmorska så är det ungefär lika långa utbildningar men länekarriärerna är vitt skilda för dessa grupper.

Med karriärtjänster inom sjukvården kan specialistsjuksköterskor som är särskilt skickliga på sitt jobb och som tar extra ansvar på arbetsplatsen få 5000 kronor mer i månadslön. Då höjer vi incitamenten att vidareutbilda sig, även i denna bransch samt vi utjämnar ojämlika löneskillnader mellan kvinnor och män. Det tror jag på allvar är verkningsfull feministisk politik för en ökad jämställdhet mellan kvinnor och män.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar