5 mars 2015

Regeringen måste gå längre för att trygga vården för våra äldre

Idag presenterade Göran Stiernstedt en utredning hur landsting och kommuner tillsammans ska ta ett större ansvar för att framförallt äldre patienter ska komma hem snabbare från sjukhuset samt ett förslag där betalningsansvaret övergår från landsting till kommun för utskrivningsklara patienter från fem dagar till tre dagar.  Det är glädjande att en översyn görs av lagen, jag har sedan tidigare uppmärksammat detta på min blogg där jag bland annat har skrivit ett brev till förra socialministern Göran Hägglund där jag uppmanade den dåvarande regeringen om att se över betalningsansvarslagen.

Det är därför på tiden att den stelbenta betalningsansvarslagen ses över men det räcker tyvärr inte att enbart flytta tidsgränsen med två dagar. När det gäller en färdigbehandlad patients rätt att återvända till sitt hem så ska inte lagregler om antalet dagar vara styrande, utan vad som är bäst för patienten.  

Den stora bromsklossen i arbetet med att ge äldre en värdig och patientsäkervård är som sagt den uråldriga och stelbenta betalningsansvarslagen som anger att kommunen tar över betalningsansvaret för patienten först efter fem arbetsdagar efter det att patienten är utskrivningsklar. Det äventyrar inte bara de äldres hälsa och ibland den enskildes liv utan det medför att andra patienter som behöver vård mest trängs undan och nekas vård på grund av överbeläggningar.


Jag hoppas nu att regeringen har insett att patientsäkerheten för våra äldre och de patienter som trängs undan äventyras med dagens lag och därför går längre än vad utredningen föreslår och ser till att kommunerna tar över betalningsansvaret inom 24 timmar efter det att patienten är utskrivningsklar, precis som det har gjorts i Danmark under flera år med goda resultat.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar