18 augusti 2015

Kontrollera och följ upp livmoderhalscancer efter 60 år

Jag tror alla som man pratar med har någon gång kommit i kontakt med cancer antingen i sin närhet eller i släkten. Cancer är en hänsynslös och en obarmhärtig sjukdom som årligen tar många människors liv. Under sommaren lämnade vi i Folkpartiet in en motion om att höja åldersgränsen för när sjukvården ska kontrollera och följa upp livmoderhalscancer, då nya forskningsrön visar på att många liv kan räddas om åldersgränsen höjs.  

 Inom behandlingen av livmoderhalscancer har sjukvården tagit steg för att tidigt upptäcka livmoderhalscancer och sätta in tidig behandling genom att erbjuda kvinnor regelbunden screening upp till 60 år. Det har medfört att sjukvården har lyckats att rädda många kvinnors liv. 

Hittills till har professionen varit eniga om att livmoderhalscancer är något som främst drabbar unga kvinnor. Nyligen publicerade ett antal forskare i British Medical Journal nya forskningsrön som istället pekar på att det är främst äldre kvinnor över 60 år som drabbas av livmoderhalscancer. Forskarna rekommenderar därför att sjukvården bör erbjuda screening upp till 70 år för att på så sätt upptäcka och behandla cancern i tid.

Studien ligger i linje med en annan forskningsstudie från Björn Strander som visar på den förhöjda risken som finns bland äldre kvinnor att insjukna i livmoderhalscancer.

Med anledning av detta vill vi i dialog med socialstyrelsen påbörja en forskningsstudie med att erbjuda screening till 70 års ålder istället för 60 år som det är idag. Forskningsstudien ska noga följas och utvärderas för att på så sätt öka kunskapen om behovet att erbjuda screening upp till 70 år.

Cancervården har gått igenom en otrolig utveckling och vi kan idag rädda betydligt fler från cancer. Nu vill vi ta nästa steg och införa screening för livmoderhalscancer på försök för kvinnor över 60 år, som första region/landsting i landet, på så sätt kan vi rädda fler liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar