13 augusti 2015

Låt blodbussarna besöka arbetsplatser i Skåne


Inom kort börjar skolorna igen och de flesta är tillbaka från sina semestrar, under sommaren skickade vi i Folkpartiet in en motion som är särskilt viktig under sommaren nämligen behovet av att få fler människor som donerar blod.

När olyckan är framme eller vid exempelvis transplantationer behövs utöver en välfungerande sjukvård tillgång på blod för att sjukvården ska ha möjlighet att rädda liv.

Även om tillgången på blod har ökat de senaste 20 åren finns det idag ett stort behov av fler donatorer för att säkerställa att alla människor kan få de bästa förutsättningarna att bli friska.

I Region Skåne har vi tagit steg för att göra det enklare för människor att donera blod bland annat genom inrättandet av blodbussarna som åker ut och finns på platser där människor befinner sig. Trots detta finns bussarna idag på ett begränsat antal platser och öppettiderna passar sällan människor som arbetar.

Vi föreslår därför att blodbussarna på försök åker ut till större arbetsplatser i Skåne för att på så sätt öka tillgängligheten för människor som vill ge blod, det kan exempelvis innebära att människor får möjligheten att ge blod under lunchrasten.


Genom att exempelvis åka ut till företagen på Ideon i Lund eller företagen i Kristianstad ökar tillgängligheten och förhoppningsvis kan det leda till att fler människor som inte vanligtvis kan anpassa sig till öppettiderna för dagens blodbussar och mottagningar kan ge blod.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar