19 maj 2017

Skåne vill prova gårdsförsäljning


Äntligen vågar Region Skåne ta steget. Folkhälsoberedningen biföll i dag min motion om att ansöka hos regeringen att under en treårig försöksperiod tillåta gårdsförsäljning av vin och öl. Nu ger vi våra vin- och ölproducenter frihet att hantera sina egna varor och möjlighet att fortsätta utvecklas.



Runt om i landet är Skåne känd för sin mat och dryck och sina mysiga och pittoreska gårdar som breder ut sig runt om i Skåne. De senaste åren har även flera mikrobryggerier växt fram som är populära hos många människor. Vid flera av dessa gårdar och bryggerier finns det möjlighet att besöka och prova drycken på plats. Men ett stort hinder för att dessa bryggerier och gårdar ska utvecklas ännu mer är dagens regler som innebär att människor inte kan köpa med sig en flaska vin att ta med hem, utan istället är de hänvisade till systembolaget. Det innebär att gårdarna går miste om viktiga intäkter.

Det är hög tid att dessa stelbenta regler ses över. Det är viktigt med regler som ser till att människors konsumtion av alkohol kan hållas nere. Men att tillåta gårdsförsäljning bidrar inte till att underminera systembolaget. Tvärtom kan gårdsförsäljning betyda oerhört mycket för Skånes turism och genera fler arbetsställen. Det är särskilt viktigt i en region med låg sysselsättning.

Med gårdsförsäljning under försök kan vi se till att ytterligare utveckla och marknadsföra Skåne som den främsta regionen för mat och dryck i Sverige. 

Socialdemokraterna och Miljöpartiet, som styr Region Skåne i minoritet, hade föreslagit att motionen skulle avslås. Som tur är lär regionfullmäktige gå på min och folkhälsoberedningens linje.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar