20 januari 2014

Bra med S-besked

Socialdemokraterna i Skåne har idag presenterat Kristianstadbon Henrik Fritzon som sitt toppnamn inför valet i september. Ett ganska väntat val då han i dagsläget är Socialdemokraternas tyngsta sjukvårdspolitiker i Region Skåne. Det är bra att vi till slut får besked från S i Skåne. Fritzon hymlar inte med sitt motstånd mot att skåningen själv får välja utförare, vilket gör att det i valdebatten blir tydliga skillnader.

Det är ingen hemlighet att S i Skåne är mer vänster än partiet i övrigt och nu får man en ännu mer vänsterdriven skånsk ledare än man tidigare haft. Partiet och Fritzon måste dock svara skåningarna om vad som ska hända med de fristående alternativen i skånsk sjukvård.

Om partiet går till val på att riva upp i stort sett alla vårdval, som Fritzon tidigare sagt, innebär det att en femtedel av alla vårdcentraler i Skåne ska stänga och ett flertal barnmorskemottagningar och barnavårdcentraler för att nämna några exempel.

Vårdvalet på grå starr har inneburit att köerna till operation har minskat drastiskt eftersom det nu finns fler som opererar. Avskaffande av valfriheten för patienten, och den mångfald av utförare det inneburit, skulle innebära kökaos för skånska patienter.

Jag ser fram emot ett fullspäckat supervalår med en bra politisk diskussion med tydliga skillnader mellan olika partier. Socialdemokraternas val av nytt toppnamn i Region Skåne bådar gott för det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar