28 januari 2014

Ta ansvar istället

Sveriges radio och Sydnytt rapporterar idag om att Lunds Universitet tänker skära ner på antalet platser på barnmorskeutbildningen. Man skyller på att man har fått för lite pengar från staten. Jag kan inte annat än bli väldigt trött på Universitetets agerande och uttalande. Lunds Universitet är ett av de lärosäten som tagit ställning för regeringens intentioner om att Sverige bör ha friare lärosäten och därmed själva styr sin verksamhet i högre grad. Det är lätt att vilja bestämma mer när det handlar om roliga saker, men då måste man också ta ansvar när det gäller prioriteringar.

År 2010 och 2011 höjde regeringen anslagen för högre utbildning på grund av de följder som finanskrisen fick, från 2012 återgick anslagen till normala nivåer. Nu ser vi att konjunkturen håller på att vända och ljusare tider förväntas vara framför oss de närmsta åren. Detta till trots så är anslaget till högre utbildning idag c:a 1 miljard högre än 2006, och antalet högskoleplatser är ungefär 17 000 fler idag än 2006.

Det är rätt att regeringen bestämmer anslagen för högre utbildning det gör dock inte att Lunds Universitet kan undfly sitt samhällsansvar att reglera sina utbildningar utifrån hur arbetsmarknaden ser ut. Istället för att skälla på regeringen borde man prioritera annorlunda. Det är skriande behov av barnmorskor i hela landet men det verkar inte Lunds Universitet bry sig om. Jag kan bara beklaga detta och hoppas att man tänker om på den medicinska fakulteten vid Lunds Universitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar