29 januari 2014

Ändra lagen för våra gamlas skull

Igår skickade jag och min kollega Karin Olsson-Lindström ett brev till Socialministern om att en lag som kallas Betalningsansvarslagen behöver ändras. Den är utformad efter hur samhället såg ut före IT-revolutionen och inte alls utifrån hur samhället fungerar idag. Betalningsansvaret, när det gäller patienter i behov av somatisk vård, övergår idag från regionen till kommunen tidigast fem helgfria dagar efter att kallelse till vårdplanering mottagits av kommunen. Denna regel innebär stelbenthet för våra organisationer men inte minst innebär detta försämrad livskvalitet för den äldre.

I Danmark har motsvarande lag ett annat fokus så att det mer är patientens behov som styr hemgången, snarare än byråkratiska lagar och regler som tjänstemän kan försvara sig bakom. Kommunerna har i vårt grannland först och främst ett ansvar att hålla beredskap för att ta emot patienter med lindrigare åkommor som kan skrivas ut inom 24 timmar, alltså i de fall där patienten snabbt kan behandlas på akuten. Man skiljer även på enkla och komplicerade utskrivningar. Komplicerade utskrivningar innebär att patientens hälsotillstånd har försämrats i en omfattning att patienten är i behov mycket mer bistånd från kommunen än före inläggning. Vid komplicerade utskrivningar gäller fem dagar precis som i Sverige eftersom en ny vårdplanering ska genomföras men vid enkla utskrivningar räcker det att sjukhuset senast kl 13.00 dagen innan meddelar kommunen att patienten är medicinskt färdigbehandlad och redo att skrivas ut.

Jag tycker vi bör titta på våra grannar på andra sidan sundet för att se om inte vi också kan göra denna processen smidigare och på så sätt öka livskvaliteten för våra äldre sjuka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar