4 april 2015

Region Skåne måste ta ett större ansvar för tortyrskadade

Jag tror inte att någon blir oberörd när de följer nyheterna på tv där det dagligen rapporteras om människor som flyr från krig och förtryck. Det går inte ens att föreställa sig vad dessa människor går igenom och vilka minen som etsar sig fast. En del av alla dessa människor har den stora turen att de kan fly till Sverige och Skåne för att hitta en trygg plats där de kan starta ett nytt liv.  För att dessa människor ska kunna göra just detta så behöver de hjälp och stöd för att hantera sitt förflutna.

Därför har Röda Korset i uppdrag från Region Skåne en mottagning för tortyrskadade med verksamhet i Hässleholm och Malmö sedan flera år tillbaka. Röda Korset gör ett fantastiskt jobb men det ökade trycket innebär att människor får vänta i över ett år på hjälp och tyvärr ser vi snarare att trycket tilltar.

Det är oacceptabelt, därför kommer Region Skåne nu efter initiativ från Alliansen se över om Region Skåne kan med konkreta åtgärder se till att hjälpa Röda Korset med detta viktiga arbete. Röda Korset signalerar själva att det behöver göras något drastiskt för att få ner de långa väntetiderna då räcker det inte enbart med att höja anslaget till denna verksamhet.


Vi har ett särskilt ansvar i regionen för att se till att människor som flyr från krig och förtryckt kan få hjälp att fungera som vanliga människor igen och här behöver Region Skåne stödja och hjälpa alla ideella krafter som gör hjälteinsatser varje dag.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar