2 april 2015

Skåne i framkant när det gäller vård för missbrukare

I tisdags fick jag förmånen att få besöka Solstenen i Lund.  Med anledning av att de firar ett år sedan de öppnande en mottagning för läkemedelsassisterad rehabilitering för opiatberoende.  Det är också ett år sedan vårdvalet för läkemedelsassisterad rehabilitering infördes i Skåne.  

Det är alltid inspirerande att få träffa eldsjälar som lägger ner tid och kraft för att hjälp de mest utsatta människorna i vårt samhälle.

Personalen berättade om köer som handlade om år i Skåne innan vårdvalet infördes för att få läkemedelsassisterad behandling. Idag får man hjälp samma vecka. På LARO-mottagningen Solstenen får de förutom medicinering även samtalsterapi, blir erbjudna gruppverksamheter i form av återfallsprevention med mera

Överlämnar en blomma till Charlotte Gedeon Kully
I Skåne ligger vi framkant när det gäller vår syn på missbrukare och hur vi ska se till att den här gruppen söker sig till sjukvården och förhoppningsvis kunna bli av med sitt missbruk. Vi har bland annat som första landsting/ region infört sprututbyte där narkomaner får möjlighet att få rena sprutor, då kan smittsamma sjukdomar motverkas och en grupp som ofta står långt ifrån sjukvården kan få en kontakt med sjukvården.

I förra veckan tog vi ytterligare steg då Allians för Skånes förslag om att införa ett treårigt forskningsprojekt med naloxon som nässprej eller motsvarande behandlingsformer ska testas i Skåne, naloxon fungerar som en hjärtstartare för missbrukare vid överdoser och kan rädda många missbrukares liv.

Jag är stolt över att Skåne har tagit steg för att hjälpa missbrukare och se till att skapa bättre förutsättningar för missbrukare att besöka den skånska vården och att vi i Skåne istället för att döma och bygga murar försöker att riva dessa murar med målsättningen att de ska få ett värdigt liv.  Nu måste vårt arbete fortsätta för att ge dessa människor ännu bättre förutsättningar för att bli av med sitt missbruk.


Ett viktigt steg i denna utveckling är att ge en av samhällets stigmatiserade grupper mer egenmakt! Hoppas verkligen att socialdemokraterna och miljöpartiet inte minskar individens rätt att bestämma över sitt liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar