23 mars 2016

Sveriges bästa vårdcentraler

De skånska vårdcentralerna har gått från botten till mitten när det gäller kvaliteten på vårdcentralerna. Nu vill jag och Liberalerna ta nästa steg för att Skåne ska ha de bästa vårdcentralerna i landet därför lämnas idag en motion in som handlar om att öka statusen på vårdcentralerna. 

Jag vill bland annat införa specialistvårdcentraler som exempelvis inriktar sig på en sjukdom eller grupp. Vidare vill vi att centrum för primärvårdsforskning utvecklas och att ett antal doktorandtjänster knyts till primärvården.Det är inte tillräckligt att bara se till hur många som utbildar sig till allmänläkare. Region Skåne måste därför fortsätta och jobba för att fler läkare ser vårdcentralen som en attraktiv arbetsplats och på så sätt kunna konkurrera bättre med andra arbetsplatser

För att vi ska lyckas med det behöver vi skapa fler möjligheter för de olika vårdcentralerna att skräddarsy och profilera sin egen vårdcentral. En form av specialistvårdcentraler.
Region Skåne har sedan tidigare gett vårdcentralerna möjligheten att utöver sin vanliga verksamhet inrikta sig speciellt på unga och äldre. Nu vill vi fortsätta detta arbete och skapa möjligheten för fler vårdcentraler att bestämma innehållet i sin verksamhet. Det kan exempelvis handla om speciella vårdcentraler för diabetiker eller vårdcentraler som har fokus på övervikt och fetma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar