9 maj 2012

Alla barn bör vaccineras mot hepatit B

Sverige är ett av få länder i världen som inte erbjuder vaccination mot hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet. I Skåne erbjuds dock barn i riskgrupper hepatit B-vaccination kostnadsfritt. I nästa vecka kommer vi därför att be tjänstemännen utreda förutsättningarna för att erbjuda tilläggsvaccinering mot hepatit B inom vaccinationsprogrammet i barnhälsovården samt ta fram förslag på kostnader.

Egentligen tycker jag att vaccination mot hepatit B ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet, helt i enlighet med exempelvis världshälsoorganisationen WHO:s respektive Socialstyrelsens expertgrupps rekommendationer. Att staten, trots att detta varit känt länge, inte tar tag i frågan är högst anmärkningsvärt och det är därför vi nu gör detta. Det handlar faktiskt om små barns framtida hälsa.

Mer konkret vill vi utreda förutsättningarna för att erbjuda alla barn tilläggsvaccination inom vaccinationsprogrammet med hepatit B i barnhälsovården. Vi vill också se vilka kostnader som kan bli aktuella utifrån olika aspekter, kanske väljer vi att gå samma väg som exempelvis Norrbotten, Medelpad och Sörmland som nyligen börjat erbjuda hepatit B-vaccination kostnadsfritt inom barnvaccineringsprogrammet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar