29 maj 2012

Skapa fler möjligheter för de unga - inte färre

I dagens Kvällsposen skriver jag och min kollega Mats Persson om ungdomsarbetslösheten. Läs här eller nedan.

För att öppna fler dörrar till arbetsmarknaden och göra det lättare för unga att få jobb krävs flera olika redskap. Den halverade arbetsgivaravgiften för unga under 26 år som Folkpartiet varit med och drivit igenom är ett exempel på ett viktigt sådant redskap.

Utöver detta vill vi göra mer. I fokus står skapandet av en gymnasieskola där färre unga slås ut, samt ett utökat lärlingssystem. Som offentliga arbetsgivare tar vi även vårt ansvar och driver frågan om att införa ungdomsavtal inom kommuner och landsting/regioner. Detta ger unga utan erfarenheter handledning och en fot in på arbetsmarknaden. Dessutom vill vi införa ett höjt tak i a-kassan så att fler som behöver kan få hjälp och ersättning.

Det är uppenbart att våra förslag står i klar kontrast till den politik som Socialdemokraterna vill driva. Inte minst eftersom den röd-gröna oppositionen, med Socialdemokraterna i spetsen, vill slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för unga under 26 år. Detta kommer knappast att hjälpa de unga in på arbetsmarknaden – tvärtom.

Enligt nya siffror från riksdagens utredningstjänst (RUT) skulle slopad sänkt arbetsgivaravgift för unga under 26 år för Skånes del innebära en förlust på ca 75,6 miljoner kronor bara under nästa år. Det är stora pengar. Vad än värre är att denna summa är vad det kostar att ha drygt 200 unga sjuksköterskor anställda.

I klartext innebär detta att inom Region Skåne skulle drygt 200 unga sjuksköterskor riskera att inte få ha kvar sina jobb om Socialdemokraterna får sin vilja igenom. Med bakgrund i att 600-700 av samtliga anställda inom Region Skånes verksamhet ingår i detta åldersspann är det lätt att inse att det är en stor andel av dessa som skulle beröras.

Folkpartiet vill skapa en politik som gör att unga får jobb. Detta genom en rad åtgärder som är skräddarsydda för att passa olika ungdomar. Alla behöver ju inte samma typ av stöd. Därför behövs det många olika åtgärder för att komma tillrätta med ungdomsarbetslösheten och för att hjälpa unga människor att bryta sitt utanförskap. Att slopa den sänkta arbetsgivaravgiften för de under 26 år öppnar inga dörrar för ungdomars inträde på arbetsmarknaden. Det stänger dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar