19 november 2013

Gratis P-piller för jämställdhetens skull


Jag är glad över att vi i majoriteten idag meddelar att nästa år kommer fler unga kvinnor att kunna få p-piller utan att betala avgift i Region Skåne. Preventivmedelssubventionen* är något som inte är tvingande utan något vi i regionerna/landstingen själva beslutar om. SKL antog i juni en rekommendation för att minska skillnaderna i landet, eftersom det ser ganska olika ut. Det är inte rimligt att tjejer behandlas olika beroende på var man bor. I rekommendationen ingår nämligen en åldersgräns på 25 år, en maximal egen kostnad på 100 kr samt att preventivmedel ska ingå i läkemedelsförmånen för att subventioneras.

I Skåne idag får alla tjejer upp till 20 år gratis preventivmedel men från och med årsskiftet höjer vi i Region Skåne gränsen till 25 år. Därmed följer vi SKLs rekommendation. Det är viktigt att kvinnor har makten över sin egen kropp och därför är det väldigt angeläget att minska antalet oönskade graviditeter. I Region Skåne går vi dock längre vad det gäller rekommendationen om egenkostnaden på maximalt 100 kronor. I Skåne kommer detta inte tillämpas utan upp till 25 år kommer p-piller att vara helt avgiftsfritt.

Jag applåderar den globala värld som är på framväxt där det är en självklarhet för tjejer och killar att flytta både inom Sverige men även över hela världen, kanske främst under sina studier. Då är det beklagligt att det inom Sverige är olika regler beroende på var man är bosatt för tillfället. Kondomer är sedan tidigare gratis och därför ser jag det som ett viktigt steg för tjejer i Skåne att vi nu fattar detta beslut. Ett bra beslut för minskat antal oönskade graviditeter och ett bra beslut för jämställdheten i Skåne.

*Subventionen omfattar alla preventivmedel (p-piller, p-spruta, hormonspiral samt p-stav) som har godkänd indikation som preventivmedel, samt ingår i läkemedelsförmånen. Kondomer är sedan tidigare gratis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar