7 november 2013

Ansvar att se till att hembesöken verkligen görs av Barnavårdscentraler


Igår var jag med i radion om en viktig fråga för mig och folkpartiet. Nämligen om barnavårdscentraler. Ni kan höra mig här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=96&artikel=5695890

Vi skärper nu kraven på alla våra vårdgivare, både privata och offentliga. Det är viktigt att vårdgivarna erbjuder den kvalitet vi fastställt som krav på vården till medborgarna.

Många barnavårdscentraler i Skåne misslyckas med att besöka nyfödda hemma, trots att alla nyblivna föräldrar har rätt att få ett hembesök. Inför nästa år skärps därför kraven, och det blir även ett vite för barnavårdscentraler som brister.
– Vi ser att vi har alltför många barnavårdscentraler som inte lever upp till kraven. Det är tydliga krav att man ska göra hembesök, och då har vi ett ansvar att se till att hembesöken verkligen görs, säger Gilbert Tribo (FP), ordförande i närsjukvårdsrådgivningen.

Varför är det viktigt att göra hembesök?

– Dels kan du tidigt upptäcka om det finns brister i föräldraförmågan, men du kan också hjälpa till och se om det finns saker som man kan förebygga för olyckor i hemmet.

Kravet i dag är att 80 procent av alla familjer med nyfödda barn ska få ett hembesök inom ett par veckors tid, men två tredjedelar av barnavårdcentralerna gör färre besök än så, och bland dem som är sämst finns både privata och offentliga mottagningar.

Nästa år höjs kravet till 85 procent, och för de barnavårdscentraler som inte klarar kravet blir det dessutom ett vite på 1000 kronor per barn som inte fått hembesök.

– Det finns tyvärr barnavårdscentraler som knappt gör några hembesök alls, och de måste verkligen skärpa till sig, för vi kommer nu att ta ut rejäla ersättningskrav, där de får betala tillbaka en bot till oss i Region Skåne, säger Gilbert Tribo.

Barnavårdscentralerna får nu ett brev om vikten av att erbjuda alla nyblivna föräldrar hembesök och att verkligen göra besök hos de allra flesta. Att de låga siffrorna skulle bero på att många föräldrar tackar nej till besöket, tror inte Gilbert Tribo på.

– Vi vet av erfarenhet att de allra flesta föräldrar tycker att det är bra att de kommer hem. Jag hade själv gärna tagit emot ett hembesök, om vi hade erbjudits det på barnavårdscentralen när mina barn var små, men det gjorde vi aldrig, säger han.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar