Just nu pågår ett arbete inom Region Skåne att ta fram ett regionalt vårdprogram för osteoporos. Programmet beräknas att fastställas nu under hösten, för att sedan implementeras i verksamheten under våren 2014.
Särskild koordinator
Tanken är att det ska finnas en särskild osteoporoskoordinator på varje sjukhus där benbrott handläggs. Koordinatorn ska ansvara för att alla patienter som drabbas av benbrott som en följd av osteoporos kommer in i behandling, företrädesvis via vårdcentralerna.
– Tanken är att de vårdcentraler där behovet finns framöver kommer att ha en osteoporosmottagning, säger Gilbert Tribo (FP), regionråd i Region Skåne.
I dag finns det en enda osteoporosmottagning i nordöstra Skåne – iHässleholm.
Men det behövs fler. Inte minst just i den nordöstra regionen där många i befolkningen är äldre.
– I utsatta områden där det finns många äldre borde det vara naturligt med en osteoporosmottagning på vårdcentralen. Det kanske inte är nödvändigt på en vårdcentral i en stadsdel i Malmö där det nästan bara bor unga, medan vårdcentralen på Östermalm i Kristianstad borde ha den resursen, påpekar Gilbert Tribo.
Hur mycket satsar ni på osteoporos i vårdprogrammet i rena pengar?
– Det är svårt att svara på, eftersom vi ännu inte vet vad kostnaden blir. Men det finns pengar avsatta i den interna budgeten till en satsning, säger Tribo.
Kvinnosjukdom
Skandinavien är mest drabbat av benskörhet i hela världen. Det hänger delvis samman med vårt nordliga läge och bristen på solljus (och därmed D-vitamin vintertid), men också på saker som arv, att vi generellt är ganska långa och att vi blir gamla.
Framför allt är det äldre kvinnor som drabbas av benskörhet.
– Det är bara att inse faktum, hade osteoporos varit en manlig sjukdom hade den uppmärksammats och åtgärdats för länge sedan. Så är det tyvärr, konstaterar Gilbert Tribo.
Nu har osteoporos – trots att det är en så vanlig sjukdom – mest funnits i skymundan. Först när de brutna höfterna eller armarna kommit in på akuten har benskörheten uppmärksammats, och därmed också kostat samhället enorma pengar.
– Vi vet att bara 11–13 procent av dem som kunde få behandling mot osteoporos faktiskt får det. Det gäller att upptäcka dem som lider av benskörhet innan det behövt gå så långt som till ett benbrott, säger Gilbert Tribo.
Förebyggande arbete
Det finns medicin mot osteoporos, men den effektivaste metoden att förebygga benskörhet är faktiskt genom regelbunden motion. Att röra på sig och därmed belasta skelettet gör att bentätheten behålls bättre.
– Men det gäller att inte bara tjata om att folk ska röra på sig mer, utan också se till att följa upp det, och att det finns stöd och hjälp på vägen, säger Gilbert Tribo.
– Det förebyggande arbetet är oerhört viktigt. Sjukvården kan inte stå längst ned i dammen och försöka fånga upp det som kommer, det gäller att i stället satsa mycket mer förebyggande. Och vi vet när det gäller osteoporos att vi står inför en extrem utmaning om några år. Det gäller att vi försöker komma tillrätta med problemen redan nu.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar