21 februari 2015

Att enbart höja skatten är inte lösningen för att minska pressen på personalen

Vid ett flertal gånger har jag i min blogg berört ett väldigt viktigt område för sjukvården i stort nämligen den ökade administrativa arbetsbördan som tyvärr många läkare och sjuksköterskor möter varje dag. Jag har också fått förtroendet att fram till årsskiftet leda arbetet med Region Skånes förenklingskommission för att hitta nya sätt för att frigöra mer tid för läkare och sjuksköterskor så att de kan ägna mer tid åt patienter.  Mot bakgrund av detta presenterade Stockholms läns landsting en intressant rapport som berör just detta. 

Rapporten belyser landstingets utveckling över tid, rapporten visar att antalet anställda har ökat samtidigt som lönerna har stigit bland anställda från 2009. Trots denna utveckling så visar rapporten att det utförs mindre vård. En av förklaringarna i rapporterna är att sjuksköterskors och läkarnas tid går åt till mer administrativa arbetsuppgifter. Det är en slutsats som flertalet nationella undersökningar bekräftar för sjukvården i stort.   

Rapporten sätter fingret på ett viktigt område om den administrativa bördan som våra medarbetare möter varje dag, med exempelvis krångliga IT system och vissa uppgifter som måste registreras flera gånger om i olika system. Det medför att många anställda känner en ökad arbetsbelastning trots att mycket talar för att den faktiska patenttiden har minskat över tid. Detta i en tid när vi har satsat mer på sjukvården än vad vi någonsin har gjort.  

För att ta ytterligare steg i arbetet med förenklingskommissionen borde en motsvarande rapport tas fram i Region Skåne. På så sätt kan det användas i arbetet för att hitta områden som Region Skåne måste arbeta med för att förenkla för våra anställda och se till att fler skåningar får mer tid med sin läkare eller sjuksköterska.     

Därför kommer jag att tillsammans med Stefan Lamme(M) att ställa följande frågor till Region Styrelsens ordförande Henrik Fritzon vid nästa regionfullmäktige: 

Har du i egenskap av regionstyrelsens ordförande för avsikt att ta initiativ till att genomföra en motsvarande kartläggning av Region Skånes verksamhet?    

På vilket sätt avser ni jobba för att hålla upp det förändringstryck som sker på våra sjukhus med att förenkla och ta bort onödig administration för våra medarbetare?  

I en tid när vi satsar mer på sjukvården än vad vi någonsin har gjort ser vi samtidigt att våra läkare och sjuksköterskor brottas med en allt större administrativ börda i stället för att tillbringa mer tid med patienterna. Samtidigt ger Socialdemokraterna och Miljöpartiet sken av att det enda som krävs är att höja skatten. Vad sjukvården verkligen behöver är att fortsätta arbetet med att förenkla och ta bort hinder för våra medarbetare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar