22 februari 2015

HBTQ satsning från Socialdemokraterna och Miljöpartiet en satsning utan innehåll

För ett par veckor sedan har det gått att läsa om den styrande minoritetens nya HBTQ satsning på 800 00 kr i bland annat Norra Skåne. Vad som inte nämns är att detta är ingen ny satsning utan det är medel som den dåvarande femklövern majoriteten lanserade i föregående års budget. Det är alltså inga nya medel som avsätts för att utöka denna satsning.  Istället flyttar den styrande minoriteten medlen till den nyetablerade personalnämnden. Även om det är välkommet att den styrande minoriteten ansluter sig till femklöverns satsning är det anmärkningsvärt att kalla det för en ny satsning som det görs på flera ställen bland annat i ett pressmeddelande.  

Att öka fokus kring HBTQ frågor är av största vikt. Vi vet tyvärr idag att du får ett annat bemötande och till och med olika behandlingar beroende på om du är homo, bi, trans eller queerperson. Det är fullkomligt oacceptabelt. Som ansvariga politiker i Region Skåne måste vi ta ansvar för att den verksamhet vi bedriver klarar av att bemöta alla skåningar på ett korrekt och värdigt sätt. Därför måste vi fortsättningsvis utbilda vår personal och HBTQ diplomera all vår patientnära vård.  

Därför tog vi också initiativ till mer utbildning av Region Skånes anställda för att man ska leva upp till den Likabehandlingspolicy som regionen själva fattat beslut om. Det har under ett par års tid funnit pengar avsatta för att HBTQ-utbildningar i RFSLs regi, men endast två vårdenheter i Skåne gjorde detta. Därför tog Region Skåne fram en egen utbildning tillsammans med RFSLs lokala förening i Skåne. Under 2014 har också ett antal vårdenheter i Skåne ingått i ett utvecklingsprojekt där utbildningen utformades. Målet är att tio vårdenheter runt om i Skåne ska ha genomgått utbildningen fram till sommaren 2015

Det finns dock en stor farhåga när socialdemokraterna och miljöpartiet väljer att flytta dessa medel till personalnämnden. Risken finns att denna satsning inte kommer att omfatta de privata vårdgivarna. Anledningen till att HBTQ satsningen hamnade i hälsovalet från början var för att säkerställa att både vår egen personal men också att de privata aktörerna lyder under samma satsning exempelvis privata BVC mottagningar eller privata äldrevårdscentraler.

Därför kommer jag att ställa följande fråga till personalnämndens ordförande Märta Stenevi (MP): Den omdisponerade HBTQ satsningen från hälsovalet till personalnämnden på 800 00 kr är den endast riktad till Region Skånes personal?  

Huruvida du blir korrekt bemött i vården ska inte avgöras om du besöker en offentlig vårdcentral eller en privat. Vi måste jobba tillsammans för att alla skåningar ska få en korrekt och värdig behandling och bemötande.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar