20 februari 2015

Socialdemokraterna och Miljöpartiet tar inte läkarbristen på allvar

I nästa vecka har vi årets första regionfullmäktige då får vi möjlighet att diskutera hur den styrande minoriteten (S och MP) har tänkt få bukt med den stora läkarbrist som finns på våra skånska vårdcentraler, det är inget som är unikt för Skåne utan behovet ser olika stort ut runt om i landet.  Med tanke på att den styrande minoriteten väljer att drastiskt dra ner på antalet ST tjänster i allmän medicin i årets budget, verkar inte den styrande minoriteten ta människors oro på allvar, tvärtom ser de nu till att läkarbristen är här för att stanna. Det blir extra tydligt för skåningen som ofta besöker sin vårdcentral när den enskilda personen får träffa en ny läkare vid varje besök. Det drabbar särskilt utsatta grupper som är i stort behov av en god läkarkontinuitet.

För att sätta det hela i perspektiv så gjorde vi i femklövern i 2014 års budget en historisk satsning på 58 nya utbildningsplatser för läkare i allmänmedicin. Den styrande minoriteten väljer istället att drastiskt dra ner på ambitionsnivån och endast tillsätta knappt 40 nya platser varje år. Alliansens och Folkpartiets förslag var att istället tillsätta 60 nya platser varje år men förslaget fick inte gehör från den styrande minoriteten.  Bara under de kommande åren kommer det att saknas ca 100 läkare på våra skånska vårdcentraler. 

Det blir särskilt anmärkningsvärt när vi vet att under de kommande åren har vi stora pensionsavgångar, bara under detta år beräknas 35 allmänläkare att gå i pension.  Med den takten kommer det att ta över 15 år att bli kvitt läkarbristen på våra vårdcentraler. 
Med alliansens förslag hade det tagit 5 år att bli kvitt läkarbristen.

Därför kommer jag att ställa följande frågor till personalnämndens ordförande Märta Stenevi (MP): Om vilken långsiktig strategi som den styrande minoriteten har för att utrota läkarbristen och vilka andra lösningar utöver att utbilda fler allmänläkare som den styrande minoriteten har tänkt sätta in. 

Att utrota läkarbristen på våra skånska vårdcentraler var ett av Folkpartiets främsta vallöften där vi under mandatperioden vill tillsätta 240 nya utbildningsplatser för läkare i allmänmedicin. Ska vi fortsätta vår resa mot att ha de bästa vårdcentralerna i landet måste vi bli kvitt läkarbristen, därför kommer jag att gång på gång se till att uppmärksamma denna viktiga fråga och se till den styrande minoriteten inser vikten av fler läkare på våra vårdcentraler.  Tyvärr verkar det som att det kommer att dröja så länge som Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr regionen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar