9 juni 2015

Inrätta en kriskommission för akutsjukvården i Skåne

Idag har vi i Folkpartiet lämnat in ett initiativärende till regionstyrelsen om att inrätta en kriskommission för akutsjukvården i Skåne med syfte att inleda en dialog med patienter och Region Skånes medarbetare för att hitta både kortsiktiga och långsiktiga lösningar för att komma till rätta med akutsjukvården i Skåne.

Jag tror ingen har undkommit den senaste tidens skriverier om problemen på våra akutmottagningar främst i Lund och Kristianstad.  Där det bland annat saknas personal men även på våra andra sjukhus är situationen ansträngd. Det medför att en redan ansträngd personal får jobba allt hårdare för att kunna ge en god vård, om inte situationen förbättras snart leder det på sikt till att akutmottagningen inte kan ge en patientsäker vård. Personalen vittnar om den turbulenta situationen och den frustration som finns hos både medarbetare och patienter på mottagningen.

Det är ingen ny situation, utan det är en utveckling som har pågått under många år. Trots att det aldrig har funnits fler läkare och sjuksköterskor i region Skåne och att vi aldrig har satsat så mycket på sjukvården som vi gör idag, så har vi fortfarande en stor utmaning att hantera för att vi ska kunna ge en så bra akutsjukvård som möjligt.

Vi ser samtidigt ett ökat söktryck på de olika akutmottagningar både i landet i stort men även i Skåne där allt fler människor söker sig direkt till akuten istället för att uppsöka sin vårdcentral. Det innebär samtidigt att akutmottagningarna får en allt mer ansträngd situation och där patienter får vänta länge.

Under förra mandatperioden tog vi steg för att försöka förbättra situationen bland annat genom att etablera vårdcentraler nära akutmottagningarna med generösa öppettider trots detta ser vi att akutmottagningarna har fortsatt hög belastning och därför krävs det nya lösningar för att lätta trycket på våra akutmottagningar. 

Denna utveckling är inte unik för Skåne, utan runt om i landet i bland annat Uppsala, Stockholm, Örebro ser vi ansträngda akutmottagningar med brist på personal och svårigheterna för de olika landstingen att rekrytera tillräckligt med läkare och sjuksköterskor. Det tycks inte heller vara avgörande vilken politisk majoritet som styr, utan olika partikonstellationer runt om i landet hanterar samma problematik. Den här frågan är allt för viktig att göra politik av, som politiker har vi ett ansvar att lägga partipolitiken åt sidan och istället arbeta för en bättre situation för våra medarbetare och för att få till en bättre akutsjukvård för skåningarna.

Vi föreslår därför att Region Skåne startar en fördjupad dialog med medarbetare i den skånska sjukvården för att lyssna in deras tankar om akutsjukvården. Det finns ett stort behov av att ta ett samlat och långsiktigt grepp om akutsjukvården för att människor ska få rätt vård i rätt tid och för att medarbetarna i vården ska uppleva en bättre arbetsmiljö.

Flertalet medarbetare och patienter har i olika sammanhang lyft vikten av att vi som politiker borde enas tillsammans och ta oss tid att lyssna på personal och patienter, hur vi framöver ska forma framtidens akutsjukvård. Därför är det viktigt att involvera de som arbetar i vården och som med sin erfarenhet har en unik och värdefull kunskap.


Folkpartiets initiativärende hantera på nästa regionstyrelse den 15 juni. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar