16 juni 2009

Intressanta föredragningar igår

Under gårdagens sammanträde med närsjukvårdsberedningen hade vi flera intressanta informationer.

Första hade vi information om verksamheten på Centralsjukhuset i Kristianstad. Else Ribbe, chefsöverläkare, berättade om patientsäkerhetsarbetet som pågår. Mycket viktigt arbete då vi vet att många personer skadas i "onödan" inom sjukvården. Lars Gillberg verksamhetschef för Cop berättade om deras arbete med att öka kvaliten och produktionen på operationsavdelningen. Intressant var de lärdomar som man på operation dragit av att de samarbetat med en privataktör som utför fetmaoperationer på CSK. Stefan Nilsson medicinkliniken berättade om de nya arbetssätt de infört på kliniken. Sammantaget var det matnyttig och lärorik information som lämnades av sjukhuschef Ulf Kvist med medarbetare.

Magnus Kåregård kom sedan och berättade lite om Hälsovalet. Under maj månad har 3,5% av skåningarna bytt vårdenhet och det är lite drygt 35 000 pers. I den undersökning som gjorts av hur genomslaget varit av informationskampanjen så var det 95% av de tillfrågade som kände till Hälsovalet. Beredningarna för tillväxt och hälsa har varit ute och träffat många medborgare och även de uppger att kännedomen om hälsovalet är stort.

Det är svårt att dra några långtgående slutsatser av den information som gavs av Kåregård och nogrannare analys av materialet måste ske när vi har fått in ytterligare material. Klart är iallafall att vi lyckats nå ut med att något har hänt i skånsk primärvård. Jag ser med spänning framemot våra första mätningar av tillgängligheten på vårdenheterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar