25 mars 2010

Fantastiska presentationer!

Har idag varit på utdelningen av kvalitetsutvecklingspriset Glasäpplet som jag skrev om igår. Många roliga, intressanta och spännande berättelser från olika verksamheter. Sjuksköterskan och ståuppkomikern Martin Svensson höll samman dagen på ett otroligt bra och kul sätt. Det riskerar alltid att bli lite tråkiga luckor mellan presentationerna, men det blev det verkligen inte idag. Jag vill rikta ett stort tack tilla alla er som har gjort ett stort arbete för att denna dag skulle bli så lyckad som den blev.

Vårdcentralen Brösarp är en landsbygdsvårdcentral och gjorde en mycket rolig presentation. De använde inte datoranimerade bilder utan egna rörliga bilder i sin presentation. De menade att kontinutet är extremt viktigt. Farfars farfar, till en av läkarna, jobbade på vårdcentralen . Höjden av kontinuitet sa de skämtsamt.

Vårdcentralen Eden presenterade sin verksamhet där de bla har öppet mellan 07-20, sjuksköterskerådgivning 7-20 och där läkaren har öppen telefon 1 timme varje dag i början av varje arbetspass. Eden har en mycket hög tillgänglighet anpassad efter patienternas behov. De har bla sömnskola för de som har problem med sömnen.

Vårdcentralen Kärråkra har "1109 års medicinsk yrkeserfarenhet och 274 års medicinsk utbildning" när man ser till hela personalgruppen. De har nästan 39 000 besök och mer än 10 000 tfnsamtal till läkaren. 62% av besöken är akuta endast 38% är planerade besök. 57% av besöken görs av kvinnor. Totalalt antal diagnoser över 700 st. De vanligaste diagnoserna är Hypertoni, diabetes och infektioner i de övre luftvägarna. De berättar om utmaningar för olika patientgrupper. Karin affärskvinna i karriären, Anna med sonen Svante, Anton 83 år och Ingrid 81 år. Beskrev ingången i Hälsovalet med skräckblandad förtjusning, men är mycket nöjda med Hälsovalet. Fri konkurrens på lika villkor och stor professionell frihet var de mycket nöjda med.

Vårdcentralen Knislinge berättade om att de började med sitt arbete att går från "bra mottagning" till "Bäst mottagning". De ökar sitt antal listade trots att antalet boende i kommunen minskar. De beskiver att det krävs att det finns ett ledarskap i vardagen. Det innebär att vara med i matchen- när matchen spelas. En bra arbetsmiljö med gemensamt engagemang för uppgiften är viktigt för att personalen ska stanna kvar. Kontinuerligt utvecklingsarbete i små steg. Beskrev den "Rosa lappen" som de införde när de avskaffade väntelistan. Mycket smidigt och bra sätt att följa upp och påminna patienten.

Läkargruppen i Munka Ljungby börjar med att beskriva sin historik och deras förutsättningar. Befolkningen ser ut ungefär som ett ett ungefärligt Sverigesnitt förutom att de fått en ny invandrargrupp, nämligen inflyttade danskar. Relativt många är unga förtidspensionerade i denna grupp. Läkargruppen försöker jobba vidare i den anda som de tre provinsialläkarna som fanns där tidigare skapade. Jobbar mycket med nätverket runt om i kringliggande samhälle. De har med sig en patient som beskriver Läkargruppen som glädjens vårdcentral för alla patienter. Fint bemötande, intresse, engagemang, seriositet mm.

Och vinnaren av 2010 års Glasäpple är Vårdcentralen Eden.

HD rapporterar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar