10 mars 2010

Fetma

Idag rapporterar Ekot om att Svensk kirurgisk förening vill att man ska utöka antalet operationer för kraftigt överviktiga och att man bör ha en mer enhetlig syn på vilka kriterier som ska gälla för att man ska få en operation. Jag instämmer helt i detta, då det är orimligt långa väntetider till att få en operation både i Sverige och i Skåne.

På nästa hälso- och sjukvårdsnämnd kommer det upp ett ärende där vi i femklövern vill utöka antalet operationer i Skåne genom att utlösa en option som vi har med en privat vårdgivare. Utökningen kommer i så fall att bli ytterligare 300 vårdkedjor per år dvs från första mottagningen till uppföljningen 12 månader efter operationen. sr malmö rapporterar om det.

Jag tycker att vi nu aktivt måste arbeta med alla delar dvs allt fån det förebyggande arbetet i skolan, primärvårdens förebyggande arbet öka till sist kirurgiska ingrepp för att på allvar ta upp kampen mot fetman. Sedan är det givetvis viktigt att föräldrarna till dagens barn tar sitt ansvar i att inte t.ex. servera läsk till maten flera gånger i veckan utan att visa på andra alternativ. Men
den ökande fetma i samhället är ett komplext område som vi alla gemensamt måste hjälpas åt med att hantera. Expressen skriver om att det inte är datorer som gör barn tjocka utan istället tv på rummet. Jag trodde det var en kombination av för mycket och /eller fel mat och för lite aktivitet, men ibland har man fel ;-)

Sydöstran Kvp Aftonbladet SdS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar