27 december 2013

Medarbetare trivs bättre i privata vårdföretag

För en vecka sedan publicerades Jobbhälsobarometern som genomförts av Sveriges Företagshälsor på uppdrag av Vårdföretagarna. Jobbhälsobarometern visar de anställdas syn på sitt jobb inom vård- och omsorgssektorn. Undersökningen visar på att vårdanställda inom privat sektor generellt mer nöjda än inom offentlig sektor. 

En slående skillnad tycker jag är stoltheten över att berätta var man arbetar, där bara 46 % inom landstingen/regionerna känner stolthet inför att berätta var man arbetar. Motsvarande siffra inom privata vårdföretag är 64 %. Debatten om välfärden i samhället tar verkligen ut sin rätt när resultatet blir att skamliggöra landstingsmedarbetare.

En annan sak som är dystert är medarbetarnas inställning till ledningens förmåga att leda och utveckla verksamheten. Här tycker endast var femte landstingsmedarbetare att ledningens förmåga till detta är god medan motsvarande hos privat anställda är dubbelt så många.

Även om välfärden de senaste åtta åren har blivit bättre så kan man konstatera att det inte saknas utmaningar även framöver. Ett sätt är att korsbefruktningen mellan offentlig och privat vårdsektor och patientmakten behöver öka för att utveckla vården.

Läs hela rapporten från Vårdföretagarna här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar