9 december 2013

Staten måste ta ett större ansvar för sjukvården

Läste idag en intressant debattartikel på di.se där Göran Stiernstedt, nationell samordnare på Socialdepartementet skriver att Sverige behöver färre landsting för att kunna hålla uppe kvaliteten på vården. Stiernstedt menar att vår modell med landstingen har gjort att Sverige klarat sig väl i jämförelse med andra länder men han är tveksam till om 21 landsting innebär att vi är tillräckligt rustade för framtiden.

Jag håller med honom i hans oro. På Folkpartiets landsmöte i november drev jag med flera på för att mitt parti ska verka för ett större statligt ansvar för den högspecialiserade vården. Inte minst är kopplingen till forskningen viktig i detta hänseende. Utmaningarna med dyra behandlingsmetoder för sällsynta sjukdomar är inte som störst för Region Skåne, Västra Götalandsregionen eller Stockholms Läns Landsting, utan för de mindre landstingen. Där antalet människor och patienter är mindre är också verksamheten mer utsatt och mer sårbar. Detta innebär inte en jämlik vård och är inte bra för Sverige på sikt.

Jag sitter inte inne på svaret hur många eller exakt hur utformningen av en ny organisation skulle se ut. Det jag kan se är att framtiden kommer att kräva mer samordning. Jag tror dock att ett bra sätt att möta framtiden är med en väl utbyggd primärvård med ansvaret på lokal nivå och en smalare men vassare högspecialiserad vård där staten har det huvudsakliga ansvaret. Då får vi hög kvalitet, större effektivitet vilket leder till en jämlik vård i hela Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar