12 december 2013

Ny teknik inom vården

I dagens pappersversion av HD finns en spännande artikel om en innovation inom vården. Det finns ett projekt i Västra Götalandsregionen där man med hjälp av en applikation till en smartphone ställer diagnos på hudförändringar.

I villkoren för vårdval hud som Femklövern nyligen beslutade om ska införas den 1 april nästa år finns det krav på att vårdgivaren ska delta i utvecklingen av ny teknik. En sådan teknik är att man använder sin smartphone. Då kan det gå till så att en läkare på en vårdcentral tittar på exempelvis en leverfläck och tar ett fotografi som sedan sänds till en hudspecialist som snabbt kan hjälpa till och bedöma om det är risk för cancer eller inte.

Detta sker som sagt som ett projekt i Västra Götaland och kommer att utvärderas under våren och jag tror att detta projekt kan innebära stora förbättringar både för patienter och för vården genom att fler hamnar rätt i vården fortare. Jag ser med förväntan fram mot utvärderingen från Västra Götaland och att vi i Region Skåne därefter erbjuder liknande service.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar