21 november 2014

Samförstånd med de skånska kommunerna riskerar att raseras med det nya minoritetsstyret

Ända sedan landstingstiden har Region Skåne kontinuerligt träffat Skånes alla kommuner för att diskutera gemensamma utmaningar och möjligheter, så kallade rekomöten med målet att finna ett gott samarbete i gemensamma frågor. Träffarna har varit speciellt viktiga för arbetet med våra mest sjuka äldre som är i behov av ett gemensamt arbete från kommunerna och regionen. Träffarna har skapat en samsyn i många gränssnittfrågor och har varit viktiga i arbetet med att skapa en sammanhållen vård från kommun till region. Rekomötena är geografiskt indelade i Skånes fyra hörn.

I samtal med de skånska kommunerna har det kommit oroande uppgifter om att de återkommande träffarna har ställts in resten av året. Det gäller samtliga möten i nordväst, nordost, sydost och sydväst. Kommunerna ser med oro på detta och är rädda för att det goda samarbetsklimatet riskerar att försvagas och kan på sikt försvåra det viktiga arbetet vi har framför oss med en allt åldrande befolkning. Där vi tillsammans med kommunerna kan hitta nya lösningar för att möta de stora utmaningarna som vi har framöver.

Det är med stor oro som jag möts av uppgifterna att rekomötena är inställda resten av året. Det är speciellt anmärkningsvärt att det görs när julplaneringen riskerar att bli extra besvärlig i år på grund av alla helgdagar. Med anledning av detta ställer jag ett antal frågor till Henrik Fritzon i en interpellation till Regionfullmäktige:

Varför har ni valt att ställa in rekomötena?

Varför prioriterar ni inte dessa viktiga mötespunkter när kommunerna uppenbarligen vill träffas?

Hur ser er plan ut för de fortsatta rekomötena?  

Om anledning är att träffarna är inställda i brist av tid så ber jag Henrik Fritzon att tänka om och omedelbart återuppta Rekoträffarna. Med den nya svällande politiska organisationen borde Henrik Fritzon hitta ett råd av sina tio som kan träffa kommunerna. Det är Fritzon skyldig skåningarna som behöver sjukvården allra mest, nämligen våra mest sjuka äldre. Det är inte värdigt en region som ska ligga i framkant när det gäller sjukvård, då kan vi inte svika de allra svagaste.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar