7 november 2014

Svällande politisk organisation när S får bestämma

I måndags hade Region Skåne sitt första fullmäktige för mandatperioden.  Det var ett möte som gick till att välja den nya regionstyrelsen och den styrande politiska minoritetens organisation. En politisk organisation som växer betänkligt. Något som jag och Folkpartiet är stark kritiska till. Det innebär att balansen mellan den styrande minoriteten och oppositionen kraftigt snedvrids. Det medför att den styrande minoriteten får en kraftig utökning av resurser i det politiska arbetet, det är på sikt ett hot mot demokratin.    

För att sätta det i perspektiv samlar Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans 16 politiska sekreterare den kommande mandatperioden. Det innebär att Socialdemokraterna får 11 politiska sekreterare och Miljöpartiet får fem politiska sekreterare.  Enbart Miljöpartiet som har 11 mandat i Regionfullmäktige har fler politiska sekreterare denna mandatperiod än vad moderaterna samlade förra mandatperioden som hade fyra tjänster på 48 mandat. Det skapar en orimlig obalans mellan den styrande minoriteten och oppositionen.  Henrik Fritzon påstår själv att han har varit generös och gett oppositionen 0,5 fler politiska sekreterare tjänster till varje oppositionsparti, det är bra men vad han glömmer att tillägga är den kraftiga utökningen av sin egen organisation. Det innebär en stor kostnad för de skånska skattebetalarna.  Även när det gäller antalet regionråd samlar S och MP lika många regionråd som majoritetsstyrda femklövern gjorde.  Socialdemokraterna får sju regionråd och Miljöpartiet får tre regionråd. Det är anmärkningsvärt att endast två partier som har 62 mandat tillsammans får en så stor del av resurserna.   

Henrik Fritzon syns nu ofta i tidningarna där han menar att Socialdemokraterna sträcker ut handen till oss andra partier för att finna breda överenskommelser. Jag har vid flera tillfällen träffat Henrik Fritzon som jag berättade i ett tidigare blogginlägg för att höra vad han har att erbjuda men vid varje tillfälle är det vi som ska acceptera Socialdemokraternas politik och lägga ner våra röster. Det är inte värdigt och det är inte att ta ansvar för det svåra parlamentariska läget som vi befinner oss i. Det är också anmärkningsvärt att journalisterna väljer att så ensidigt beskriva det faktiska läget.    


Vill Henrik Fritzon finna breda överenskommelser kan han inte sträcka ut en knuten vänster näve. Vad Skåne behöver är en ledare som är beredd att ta ansvar och som på riktigt sträcker ut en öppen hand. När Henrik Fritzon kommer till insikt med att han inte styr en majoritet är jag villig att lyssna på vad S och MP har att erbjuda.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar