23 november 2014

Särskild skatt för äldre slår hårt mot Skånes läkare och sjuksköterskor

För ca två veckor sedan presenterade den sittande regeringen sin budget. En budget med höjda skatter på arbete som slår hårt mot jobben, speciellt en skatt slår extra hårt mot regioner och kommuner nämligen en särskild skatt för arbetsgivare som anställer personer över 65år. Det kommer att drabba Region Skåne extra hårt som har över 2000 av sina anställda som är över 65 år, vilket ger en extra kostnad på över 14 miljoner kronor årligen. Med anledning av detta ställer jag en enkel fråga till Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon till Regionfullmäktige den 25 november: Kommer den styrande minoriteten att kompensera för denna kraftiga kostnad i sin kommande budget?

Enligt Riksdagensutredningstjänst RUT är det ca 61 500 personer över 65 år som är anställda i kommuner och landsting. Skattehöjningen träffar var tionde läkare i Sverige. Den särskilda löneskatten beräknas kosta kommunerna ca 200 miljoner kronor och landstingen ca 100 miljoner kronor år 2015. Totalt sett innebär det en kostnadsökning för kommuner och landsting på närmare 300 miljoner kronor per år.

Redan idag har Region Skåne ett stort behov av läkare och sjuksköterskor i vissa discipliner inom exempelvis primärvården, att då slå undan benen och göra det svårare för äldre att jobba i Region Skåne är djupt oansvarigt och kommer att förstärka bristen på läkare och sjuksköterskor.  Vi behöver en politik som får fler äldre i arbete och bidrar med sin kompetens inte färre.  


Jag hoppas verkligen att Henrik Fritzon tar ansvar för sin regerings oansvariga skattehöjningar och ser till att Region Skåne kompenseras fullt ut för denna stora kostnad. Svaret från Henrik Fritzon får jag i nästa vecka. Ett som är säkert är att jag som en liberal vakthund kommer att noga att följa upp och se till att Henrik Fritzon säkerställer att Region Skåne blir kompenserad för denna stora kostnad.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar