15 oktober 2009

God mat till våra äldre!

Lyssnar just nu på Elisabeth Rothenberg från Dietisternas riksförbund. Skrämmande uppgifter som hon berättar om och hur vi kan hjälpa de äldre som har bekymmer med sin kost. Hon berättar om den sjukdomsrelaterade undernäringen i äldreomsorgen och vad det kosta samhället. Hon beräknar att kostnaden för undernäringen är 23,5 miljard kronor/år, för att inte tala om allt mänskligt lidande.

Det har under de senaste åren funnits projektpengar för att arbeta med äldres nutrition, men de projekten riskerar att försvinna då statsbidragen för nutrition inte komer att finnas mer. Enligt Elisabeth riskerar 9 av 10 projekt att läggas ner utan någon fortsättning i kommunerna. Jag tycker att det är alldeles förskräckligt att vi inte tar hand om våra äldre på ett bättre sätt. Enligt Elisabeth kostar det mindre än 1 procent av den totala kostnaden för den sjukdomsrelaterade undernäringen att fortsätta med detta arbete.

Vi måste helt enkelt ha råd med att ge våra äldre en god mat, både för att de är värda det och för att det sparar resurser i minskad undernäring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar